Langers Skarpe Aktietips

Bemærk venligst: Aktiemarkedet er fortsat i nedtrend. De positive vinde, der har blæst ind over aktiemarkedet den seneste uge, har givet en del lettelse. Men vær opmærksom på, at det generelle aktiemarked efter den seneste måneds tilbagefald, fortsat er i en langsigtet nedtrend.

Signalerne fra den seneste uges optur har på ingen måde været stærke nok til at afvikle det overordnede billede af, at aktiemarkederne nu er ved at afslutte 5-6 års næsten ubrudt fremgang. Der skal mange flere plusdage til, før vi for alvor kan sige, at vi er tilbage på sporet mod nye højder.

Hold øje med 200 dages glidende gennemsnit for det toneangivende amerikanske aktieindeks. Et meget vigtigt pejlemærke er 200 dages glidende gennemsnit for det amerikanske S&P 500 indeks, som består af de 500 største amerikanske selskaber. Vi følger den underliggende futurekontrakt, der næsten handles døgnet rundt. Det virker som et meget klart signal, at netop dette indeks fredag var oppe og teste undersiden af de 200 dages glidende gennemsnit.

Men der indfandt sig ved denne test en mere opgivende stemning, hvorefter aktiemarkederne faldt tilbage fredag eftermiddag og fredag aften. Som det fremgår af grafikkerne faldt aktiemarkederne fredag efter test af det vigtige pejlemærke.

Er de positive signaler for aktiemarkedet varige? Vores umiddelbare svar er: nej. Vi ser de positive drivkræfter for aktierne i denne uge komme to steder fra:

For det første fik aktiemarkederne et gevaldigt spark op først på ugen af et såkaldt short squeeze. Altså hvor mange investorer blev taget med bukserne nede, fordi de havde satset deres penge på yderligere kursfald. Da den positive stemning så småt begyndte at indfinde sig, fik de travlt med at afdække deres positioner ved at købe de underliggende aktier tilbage. Og det gav naturligvis et ekstra stort efterspørgselspres på aktiemarkederne. For det andet gav det en vis optimisme, at der igen ser ud til at være dialog mellem USA og Kina om handelskrigen, og der var endda indikationer på en vis opblødning. Hvor den historie ender henne er stadig for tidligt at sige. Men afvikles handelskrigen snart, vil det være meget positivt for aktiemarkederne. Men det udkomme er vi vist stadig langt fra.

Hvilke underliggende drivkræfter er der så? Vores foreløbige konklusion er altså, at ugens positive drivkræfter mere var parallelforskydninger opad i en generel faldende trend. Vi tror ikke, at det store billede har ændret sig nævneværdigt. Og vi tror slet ikke på det, så længe markedets egne signaler siger ”nedtrend”. Under overfladen er der fortsat stigende nervøsitet for, at USA kan være på vej mod en recession, og at europæisk økonomi, som i forvejen viser svaghedstegn, bliver trukket med ned. En stribe ledende økonomiske indikatorer for USA’s økonomi er vendt markant nedad. Blandt andet ECRI, som historisk har vist stor forklaringsværdi før økonomiske opbremsninger, Citigroups Economic Surprise indeks og erhvervstilliden fra ISM. Endnu er billedet dog meget mudret, da de fleste lagging indicators, blandt andet arbejdsløshed og beskæftigelse, fortsat viser højt solskin.

Men der er under alle omstændigheder en betydelig grad af bekymring om, hvorvidt USA’s økonomi på 3-6 måneders sigt er på vej til at gå i stå.

Gå efter de defensive aktier. Hvis ovennævnte nervøsitet fortsætter med at rodfæste sig, er det en god ide at kigge mere på de store defensive danske aktier. Som tidligere nævnt har de også klaret sig langt bedst den seneste måned. Så der er fortsat grund til at tro, at der vil være en vis sektorrotation med de professionelle investorers penge den vej. Og den bølge kan være interessant at ride med på.

Stadig interessante aktiekøb trods generelle markedskursfald. Selv i generelt faldende aktiemarkeder er der ofte nogle gode stock picks. Eksempelvis synes vi fortsat, at Danske Bank aktien giver nogle interessante muligheder også i forhold til de underliggende risici. Vi kender f.eks. endnu ikke størrelsen af den kommende myndighedsbøde, hvor analytikerne venter ca. tolv mia. kr. Men det er allerede indbygget i aktiekursen.

Mere interessant er det lige nu, at Danske Bank kom ud af 3. kvartal med en betydelig bedre basisindtjening end de andre større danske banker. Kundeflugt har altså på ingen måde ramt hverken top- eller bundlinjen – endnu. Hertil kommer, at den danske storbank ikke er helt så følsom overfor de svage danske konjunkturer, da den også har betydelig forretning i Sverige og Norge, hvor økonomierne har det betydeligt bedre end herhjemme.