Langers Skarpe Aktietips

1½ måneds aktierally er slut uden realistiske exit-løsninger. Siden bunden efter den dramatiske nedtur i februar og marts, har aktiemarkederne den seneste halvanden måned kørt langt hurtigere og langt højere op, end de fleste havde forventet. Først tog centralbankernes massive stimulanser en stor del af systemrisikoen ud af markederne, og dernæst kom de finanspolitiske lempelser via massive offentlige støttepakker. Endelig tog markederne forskud på, at samfundene i den vestlige verden igen åbner, så det hele måske kunne blive en kort V-formet krise.

Stadig mere tyder dog på, at der vil komme en længere periode med delvis lukning af samfundet, hvor første smittebølge afløses af anden smittebølge, som afløses af tredje smittebølge. Selvom vi i de fleste lande har set toppen af nye daglige smittede, er der tilsyneladende en lang hale, der gør, at vi skal vænne os til en potentiel smitterisiko over de kommende år, og det vil få de fleste af os til at ændre adfærd.

Som det ser ud lige nu, er der altså ingen realistisk exit, men kun en vedvarende inddæmningsstrategi. Det vil være tilfældet så længe, vi ikke har en vaccine eller en anden behandling af smittede. Og hvad betyder det så for aktiemarkederne:
Set gennem vores briller vil det have negative effekter, fordi det betyder, at den økonomiske aktivitet i de vestlige samfund måske i flere år frem vil være underdrejede. Det almindelige privatforbrug vil falde, fordi der vil være øget usikkerhed om, hvorvidt man ryger ud i arbejdsløshed. Og erhvervslivet vil skrue ned for nye investeringer, blandt andet fordi der ikke vil være behov for at øge produktionskapaciteten.

I værste fald rammer vi en ny normal situation, hvor økonomien er i recession i længere tid. Og hvis det bliver en normal situation, har staten ikke længere råd til at holde hånden under store dele af den danske befolkning og erhvervslivet med offentlige støttekroner. Heller ikke under rejseselskaberne og flyselskaber, som må indrette sig efter de nye tider og eksempelvis fusionere.

For Danmarks vedkommende tror vi, at det betyder mindre, hvad statsminister Mette Frederiksen siger om åbningen af Danmark. Selvom hun gradvist formelt åbner op, kan vi godt selv se på smittetallene, hvad der sker. En for hurtig åbning vil uden tvivl igen betyde flere smittede. Og det vil de fleste danskere helt automatisk selv indrette sig efter, inklusiv undertegnede, som starter på kontoret på mandag i City – men med et N95-ansigtsværn i tasken, til hvis der er for mange mennesker.

Vi tror altså, at den nye erkendelse af, at der lige nu ikke er nogen realistiske exit-løsninger, kan betyde, at aktiemarkederne skal meget længere ned. Hvilke signaler kigger vi efter på aktiemarkedet: På den korte bane bliver det vigtigt at afkode, om de seneste dages markante kursfald på aktiemarkederne er en naturlig kortsigtet korrektion ned. Eller om det er starten på en længere nedtur. Den styrende tyske DAX future er dykket seks procent på to dage, og det siger noget om den nervø-sitet, der fortsat er i markedet. Som det fremgår af denne grafik står vi ved et vigtigt pejlemærke for de europæiske aktier. Yderligere kursfald mandag vil med stor sandsynlighed give et yderligere kursfald på op mod fem procent.

Særligt for det danske aktiemarked er det vigtigt at holde øje med det europæiske healthcare indeks, fordi det danske C25 indeks er meget tungt vægtet med aktier under netop dette indeks. Det har klaret sig fremragende siden bunden midt i marts, og det har næsten trukket det danske aktieindeks tilbage til årets start. Som det fremgår af grafikken er Stoxx Europe Health care faktisk også ved at vende rundt, og det signal bliver derfor vigtigt at følge som rettesnor for de store danske farma og medtech aktier.

Økonomisk Ugebrevs Portefølje er næsten fuldt investeret: Vi har den seneste tid haft næsten hele kapitalen i spil med placeringer i danske aktier. Men det næste skridt kan meget vel blive en begyndende reduktion af aktieandelen. Faktisk tog vi lidt forskud på det fredag med nogle salg.

Afkastet er aktuelt plus 5,9 procent for året, mod Copenhagen Benchmark cap på minus 2,9 procent. Vores forspring er skrumpet en lille smule ind i denne uge, blandt andet på grund af en øget vægt i cykliske aktier. De positioner kan vi komme til at overveje, selvom flere af aktierne fortsat ligger tæt på marts-bunden.

Der er ingen tvivl om, at vi går en meget spændende tid i møde på aktiemarkederne. Vi ser det som usandsynligt, at vi kommer meget højere end toppen i forrige uge inden for de næste måneder, da der fortsat vil være stor usikkerhed om, hvad der sker i kølvandet på coronakrisen.