Langers Skarpe Aktietips

Var det starten på den næste store nedtur?
Hvis man alene ser på det tekniske billede, virker den forgangne uges negative korrektion meget logisk. Efter tre måneders solide kursstigninger på aktiemarkederne, var det styrende amerikanske S&P 500 indeks nået tæt på All-Time-High.

Det virker naturligvis underligt, set i lyset af, at vi står midt i den værste recession siden anden verdenskrig. Så man kan sige, at korrektionen ned var ret logisk og også ret oplagt. Træerne vokser som regel ikke ind i himlen.

Når vi alligevel venter lidt med at springe på salgsvognen, er der flere forklaringer på det:

For det første blev aktiemarkederne sendt ned meget hurtigt, og det virker på os mest som en gevinsthjemtagning, som alene er reflekteret i automatik. Altså tror vi ikke, at der er så meget substans bag en stor del af udsalget.

For det andet har der rigtig nok været stigende bekymring over fortsat høje smittetal i USA, og op mod femten stater har igen et stigende antal nye smittede. Det er naturligvis en bekymring. Blandt andet fordi det kan betyde nye nedlukninger af økonomien, og måske denne gang uden et relativt bredt sikkerhedsnet under de ikke-sikrede arbejdsløse.

For det tredje er der en underliggende lidt mere langsigtet risiko for, at den vestlige verden står foran en lang periode med deflation og lav økonomisk vækst. Med flere arbejdsløse, faldende priser på varige forbrugsgoder og boliger vil forbrugerne holde igen med indkøb, til tingene bliver endnu billigere, og erhvervslivets investeringer vil også bremse op. Dette er det virkelige skræmmescenarie herfra, fordi det kan sende aktiemarkederne dyb, dybt ned. Men vi tror ikke, at vi er der endnu.

DAX Future holdt vigtigt pejlemærke
I første omgang holder vi mest øje med tendensen i europæiske aktier, hvor den styrende tyske DAX Future i den forgangne uge holdt sig over et vigtigt pejlemærke . Den stigende trendlinje tilbage fra bunden medio marts holdt lige netop, og der kom en mindre stigning herfra. Vores basisscenarie er, at aktierne i første omgang holder den stigende trend, understøttet af centralbankernes massive stimulanser.

Risikoen for, at det positive scenarie ikke holder, er dog stadig stor, hvis smittespredningen især i USA fortsætter med at accelerere. I Europa ser tingene ud til at være under kontrol (undtagen i Sverige ). Og vi ser da også tegn på, at de europæiske industriaktier holder nogenlunde stand, så de kan meget vel lægge an til en ny stigning. Men nervøsiteten er klart stigende, og i den forgangne uge var nogle af de store danske tabere også cykliske industri- og transportaktier som Nilfisk, FLSmidth og Rockwool.

Waturu åbner lidt op, men hvor var certified advisor?
Økonomisk Ugebrev Finans bragte på forsiden i den seneste udgave en artikel om First North selskabet Waturu, hvor vi skrev, at selskabet lignede et kæmpe bluffnummer på grund af ekstrem mangelfuld information om selskabets aktiviteter og eventuelle fremdrift, samt en bemærkelsesværdig ledelsesmæssig fokus på at børsnotere sideordnede aktiviteter, frem for at få gang i produktionen af de relativt simple vandvarmere, efter fire års tilløb. Vi stak en finger i jorden hos Fondsbørsen og Finanstilsynet for at høre ind til de påkrævede certified advisors pligter og ansvar. Og så skete der noget.

Mandag, dagen efter artiklens offentliggørelse, skrev vi til rådgiver Sasha Dalgaard fra Tofte & Co, med blandt andet følgende spørgsmål: ”Vurderer du, at I har sikret, at Waturu har offentliggjort alle basale informationer, som er kurspåvirkende, og dermed levet op til grundreglen om at offentliggøre al vigtig kurspåvirkende information?”

Dagen efter, altså tirsdag, kom der en overraskende børsmeddelelse fra Waturu, som blev kaldt en ” aktivitetsopdatering ”. I den fremlægges en stribe oplysninger, som Økonomisk Ugebrev har efterlyst. Vi har i ugens løb til gengæld hverken hørt fra Waturus ledelse eller fra Sasha Dalgaard.