Langers Skarpe: Aktiemarkedet tæt på at slå revner

søndag 13. juni 2021 kl. 20:00
af Aktieugebrevet Invest

De seneste amerikanske forbrugerpriser viste en kæmpe stigning, og det indikerer stigende inflation forude. Men alligevel fortsætter de lange obligationsrenter med at falde. Det store spørgsmål er: Hvorfor?

Alt andet lige burde obligationsrenterne springe kraftigt op ved udsigt til stigende inflation. De fleste prissignaler, eksempelvis råvarepriser (CRB Raw Industrial indeks), kobberpriser, landbrugsråvarer og fragtrater er fortsat stigende. Så det er vanskeligt at se, at inflation snart aftager.

Som det fremgår af denne analyse , er forskellen mellem den ti-årige amerikanske statsrente og forbrugerpriserne (CPI) nu den største i over 30 år. Sådan vil det ikke fortsætte, og der er to muligheder: Enten falder inflationen kraftigt over de kommende måneder i kølvandet på faldende priser på råvarer, energi og transport. Eller også vil obligationsrenterne stige kraftigt.

I første omgang fortæller markedet os, at inflationen vil dykke kraftigt. Men hvorfor skulle den gøre det, når billedet lige nu viser noget helt andet? Vores bedste forklaring er, at de høje priser snart vil lægge en alvorlig dæmper på den økonomiske vækst, virksomhedernes overskud vil falde, og købekraften i forbrugernes lønninger vil blive udhulet af stigende priser.

Vores bedste bud på, hvad der kommer til at ske efter det igangværende genåbningsboom, er altså en betydelig opbremsning i den økonomiske vækst, og det vil også give lavere obligationsrenter. Med de aktuelle meget høje genåbningsvækstrater kan dette scenarie være en god ting for aktiemarkedet. Og det kan også være derfor, at aktiemarkederne reagerer med et skuldertræk på de stigende forbrugerpriser.

Nogle af de risikoindikatorer, som vi følger tæt, peger i hver sin retning: Itraxx crossover, som afspejler de professionelle investorers krav til forsikringspræmien på usikre erhvervsobligationer, viser at risikovilligheden i dag er større end på noget andet tidspunkt i år.

På den anden side viser udviklingen i det amerikanske skew indeks, at de professionelle investorer nu afdække sig mod en større aktienedtur i et omfang, som ikke er set de seneste to år.

Forvirrende? Ja, i den grad.

Her er vores basisscenarie for udviklingen på aktiemarkedet de kommende måneder: Med den igangværende sivning i obligationsrenterne, er der grund til at tro, at tech, biotech og clean energy vil fortsætte med at vinde styrke, men sandsynligvis meget afdæmpet. Vi forventer, at industri, transport og finans vil opleve et lettere pres på aktiekurserne.

Næste pejlemærke vil være 2. kvartalsregnskaberne, som begynder at tikke ind sidst i juli og i august. Altså om halvanden måneds tid. Vi ser stor risiko for, at de råvareforbrugende selskabers overskud vil komme under pres, hvor de forventede vækstrater næppe holder vand.

Indtil videre har analytikerne dog ikke justeret deres estimater for 2. kvartal viser indsamlede data fra Refinitiv I/B/E/S. Til gengæld kan der spores en negativ justering for de forventede 3. kvartalsoverskud i industriselskaberne, som vi generelt mener, man skal være forsigtige med nu.
Ugens Vindere & Tabere: De amerikanske life science aktier, både health care og biotech, giver nu et krystalklart købssignal, efter flere måneders stilstand i biotekindeks.

Det har også smittet meget positivt af på de danske life science aktier, blandt andet ALK-Abelló, Zealand Pharma, Genmab og Novo Nordisk. Bankog industriaktierne blev over en bred kam sat ned i kurs, og dette billede kan meget vel fortsætte en tid endnu.
Orphazyme i ballontur som Gamestop: Efter dansk lukketid torsdag sprang aktien på det amerikanske marked fra kurs 30 med flere tusinde procent, men en stor del af stigningen blev neutraliseret med kursfald mod lukketid torsdag.

Fredag åbnede aktien i 60 på det danske aktiemarked for at lukke i kurs 80 kl. 17 dansk tid. Efter dansk lukketid faldt aktien yderligere 26 procent på det amerikanske aktiemarked fra kurs 13,5 til 10. Det er fortsat et mysterium, hvorfor aktien steg så meget og så hurtigt. Vi kan dog se, at der torsdag aften blev shortet svarende til 1,1 mio. aktier. Bemærkelsesværdigt er det alligevel, at fredagens største nettokøbere på det danske aktiemarked var fem store udenlandske finanshuse, der nettokøbte for over 420 mio. kr. Orphazyme-aktier.
Morten W. Langer

Seneste indlæg

11/03/2023
Langers Skarpe – Bankstress rammer aktiemarkederne med en forhammer
Hidtil har der ikke været store negative effekter på de finansielle virksomheder af de stigende obligationsrenter. Men det skete i den grad torsdag og …
04/03/2023
Langers Skarpe – Har jeg fuldstændig fejllæst markedet?
Svaret på dette lidt selvdestruerende spørgsmål er: ja, i hvert fald siden jeg skrev min aktiekommentar for en uge siden. Med de stigende renter …
25/02/2023
Langers Skarpe – Så kom inflationsfrygten for alvor tilbage
Vi skrev allerede for en uge siden på denne plads, at aktiemarkederne igen var på vej mod mere turbulente tider. Inflationen tikker uden tvivl …
18/02/2023
Langers Skarpe – Finansmarkederne på vej ud i ny turbulens
Signalerne, der har styret finansmarkederne de seneste måneder, er nu under hastig forandring. Konsensus har været, at inflationen var på vej ned, og at …
11/02/2023
Langers Skarpe – Risikoindikatorer skifter fra grønt til gult
Aktiemarkederne er tydeligvis udmattede efter en hæsblæsende januar med solide kursstig­ninger. I første omgang opfatter vi det kun som gevinsthjemtagning hos de investorer, som …
04/02/2023
Langers Skarpe – Efter aktiefest: Maven siger sælg, hovedet siger behold
Januar sluttede med en buldrende aktiefest for cykliske aktier og vækstaktier, især tech. Med de seneste meldinger fra centralbankerne ligger det fast, at der …