Langers skarpe – Aktierally fortsætter, men rotation ud af Novo

lørdag 12. november 2022 kl. 14:02
af Aktieugebrevet Invest

De finansielle markeder har den seneste måned satset på, at inflationen nu så småt er aftagende. Med onsdagens amerikanske data for forbrugerpriserne (CPI) sammen med stigende arbejdsløshed kom så bekræftelsen.

De gode inflationstal løftede aktiemarkederne op til 3 pct. på nogle minutter, og fredag aften, efter dansk lukketid, leverede aktiemarkedet igen en solid stigning efter en dans på stedet hen over dagen.

Spørgsmålet er: Hvad nu? I Økonomisk Ugebrevs Portefølje, og dermed i investeringsfonden ØU Invest Balance, har vi kørt med op i den seneste måneds aktierally. Porteføljen og fonden er siden starten af oktober steget 18 pct. Og vi tror, at der ligger meget mere forude. Indtil nu har der været tale om en generel risk-on hos de professionelle investorer, som har løftet alle aktier på tværs af sektorer. Investorerne ser simpelthen mindre risiko for et aktiekrak og en hård økonomisk recession end for halvanden måned siden.

Og data har da også været gode: Lige nu er der intet, der tyder på en recession i USA. Og i Europa er det negative pres aftagende, efter energipriserne er faldende, og det kan vi antageligt forvente, så længe det milde vejr fortsætter.

Fredagens først let sivende aktiemarkeder, og derefter en solid stigning efter dansk lukketid, er efter vores vurdering helt logisk. Den voldsomme kursfremgang torsdag skulle lige sætte sig. De professionelle skal revurdere situationen med fokus på hvad der er de næste vigtige pejlemærker.

Vores bud er, at markedet vil fokusere på tre ting den kommende måned:

For det første forventer vi herfra en vis rotation, hvor særligt rentefølsomme sektorer vil blive påvirket. Vi forventer, at de nedtonede renteforventninger vil presse bankaktierne, mens de kapitalintensive industrisektorer vil blive løftet. Og så forventer vi også, at de store tech-selskaber og underdrejede healthtech selskaber vil blive begunstiget af fortsat faldende renter.

Modsat ser vi en rotation ud af de life science aktier, som har klaret sig godt det seneste halve år, bl.a. Novo Nordisk, Genmab, Zealand og til dels Bavarian Nordic. De tre førstnævnte faldt hele 4 pct. fredag på grund af denne rotation.

For det andet forventer vi, at der kan ligge store kursstigninger forude i de papirer, hvor analytikerne op til 3. kvartalsregnskaberne var meget pessimistiske, men hvor de er blevet overrasket positivt. Eksempler er Pandora, Netcompany og flere af de andre papirer, vi har i porteføljen.

For det tredje kan en genåbning af kinesisk økonomi få stor betydning på flere måder. En genåbnet kinesisk økonomi kan både få en positiv afsmittende effekt på den økonomiske vækst i den vestlige verden, men også en negativ afsmittende effekt på stigende oliepriser og priserne på andre industrielle råvarer.

Vi vil dog fortsat se mest på vores faste risikoindikatorer, som i virkeligheden sammenfatter det overordnede risikobilledet, der afspejler den kollektive investorbevidsthed. Vi bemærker, at alle de vigtige risikoindikatorer lige nu peger lodret op for aktiemarkedet.

iTraxx afspejler de professionelle investorers risikobillede, og det ser fortsat meget positivt ud. SKEW-indeks afspejler sandsynligheden for et egentligt aktiekrak, og der er heller ikke fare på færde her. Og endelig ser vi på VVIX – altså volatilitet på det amerikanske nervøsitet VIX indeks – som også ligger på det laveste niveau i flere år.

I den seneste uge var der en kæmpe fest i udvalgte aktier, hvoraf vi har mange af dem i vores modelportefølje. Pandora steg hele 24 pct., og ChemoMetec hoppede 20 pct. frem. Andre højdespringere var Vestas, cBrain, Demant, Rockwool, SimCorp og Ambu.

Alle aktierne har enten leveret bedre end forventede regnskaber, eller også hører de til gruppen af selskaber, som er blevet ”for billige” efter store kursfald, samtidig med at de er blevet løftet af den nye rotation over mod vækst og cykliske selskaber. Efter den seneste måneds markante stigninger skulle man tro, at tempoet i kursstigningerne ville aftage. Men det forventer vi slet ikke. Vi forudser, at de seneste ugers aktierally nu bliver forstærket, fordi både de private retailinvestorer og de professionelle investorer, som har været afventende, nu vil kaste håndklædet i ringen og gå massivt ind i aktier igen. Vi kan få en meget stærk efterspørgselsdrevet købsbølge, som kan føre markedet yderligere 10-20 pct. op herfra.

Meget vil naturligvis afhænge af udviklingen på rentemarkedet. Men hvis udviklingen på det amerikanske rentemarked fredag er en indikator for, hvad der ligger forude, så bliver det en fest.

Morten W. Langer

Seneste indlæg

11/03/2023
Langers Skarpe – Bankstress rammer aktiemarkederne med en forhammer
Hidtil har der ikke været store negative effekter på de finansielle virksomheder af de stigende obligationsrenter. Men det skete i den grad torsdag og …
04/03/2023
Langers Skarpe – Har jeg fuldstændig fejllæst markedet?
Svaret på dette lidt selvdestruerende spørgsmål er: ja, i hvert fald siden jeg skrev min aktiekommentar for en uge siden. Med de stigende renter …
25/02/2023
Langers Skarpe – Så kom inflationsfrygten for alvor tilbage
Vi skrev allerede for en uge siden på denne plads, at aktiemarkederne igen var på vej mod mere turbulente tider. Inflationen tikker uden tvivl …
18/02/2023
Langers Skarpe – Finansmarkederne på vej ud i ny turbulens
Signalerne, der har styret finansmarkederne de seneste måneder, er nu under hastig forandring. Konsensus har været, at inflationen var på vej ned, og at …
11/02/2023
Langers Skarpe – Risikoindikatorer skifter fra grønt til gult
Aktiemarkederne er tydeligvis udmattede efter en hæsblæsende januar med solide kursstig­ninger. I første omgang opfatter vi det kun som gevinsthjemtagning hos de investorer, som …
04/02/2023
Langers Skarpe – Efter aktiefest: Maven siger sælg, hovedet siger behold
Januar sluttede med en buldrende aktiefest for cykliske aktier og vækstaktier, især tech. Med de seneste meldinger fra centralbankerne ligger det fast, at der …