Langers skarpe – Aktierally fortsætter, men rotation ud af Novo

lørdag 12. november 2022 kl. 14:02
af Aktieugebrevet Invest

De finansielle markeder har den seneste måned satset på, at inflationen nu så småt er aftagende. Med onsdagens amerikanske data for forbrugerpriserne (CPI) sammen med stigende arbejdsløshed kom så bekræftelsen.

De gode inflationstal løftede aktiemarkederne op til 3 pct. på nogle minutter, og fredag aften, efter dansk lukketid, leverede aktiemarkedet igen en solid stigning efter en dans på stedet hen over dagen.

Spørgsmålet er: Hvad nu? I Økonomisk Ugebrevs Portefølje, og dermed i investeringsfonden ØU Invest Balance, har vi kørt med op i den seneste måneds aktierally. Porteføljen og fonden er siden starten af oktober steget 18 pct. Og vi tror, at der ligger meget mere forude. Indtil nu har der været tale om en generel risk-on hos de professionelle investorer, som har løftet alle aktier på tværs af sektorer. Investorerne ser simpelthen mindre risiko for et aktiekrak og en hård økonomisk recession end for halvanden måned siden.

Og data har da også været gode: Lige nu er der intet, der tyder på en recession i USA. Og i Europa er det negative pres aftagende, efter energipriserne er faldende, og det kan vi antageligt forvente, så længe det milde vejr fortsætter.

Fredagens først let sivende aktiemarkeder, og derefter en solid stigning efter dansk lukketid, er efter vores vurdering helt logisk. Den voldsomme kursfremgang torsdag skulle lige sætte sig. De professionelle skal revurdere situationen med fokus på hvad der er de næste vigtige pejlemærker.

Vores bud er, at markedet vil fokusere på tre ting den kommende måned:

For det første forventer vi herfra en vis rotation, hvor særligt rentefølsomme sektorer vil blive påvirket. Vi forventer, at de nedtonede renteforventninger vil presse bankaktierne, mens de kapitalintensive industrisektorer vil blive løftet. Og så forventer vi også, at de store tech-selskaber og underdrejede healthtech selskaber vil blive begunstiget af fortsat faldende renter.

Modsat ser vi en rotation ud af de life science aktier, som har klaret sig godt det seneste halve år, bl.a. Novo Nordisk, Genmab, Zealand og til dels Bavarian Nordic. De tre førstnævnte faldt hele 4 pct. fredag på grund af denne rotation.

For det andet forventer vi, at der kan ligge store kursstigninger forude i de papirer, hvor analytikerne op til 3. kvartalsregnskaberne var meget pessimistiske, men hvor de er blevet overrasket positivt. Eksempler er Pandora, Netcompany og flere af de andre papirer, vi har i porteføljen.

For det tredje kan en genåbning af kinesisk økonomi få stor betydning på flere måder. En genåbnet kinesisk økonomi kan både få en positiv afsmittende effekt på den økonomiske vækst i den vestlige verden, men også en negativ afsmittende effekt på stigende oliepriser og priserne på andre industrielle råvarer.

Vi vil dog fortsat se mest på vores faste risikoindikatorer, som i virkeligheden sammenfatter det overordnede risikobilledet, der afspejler den kollektive investorbevidsthed. Vi bemærker, at alle de vigtige risikoindikatorer lige nu peger lodret op for aktiemarkedet.

iTraxx afspejler de professionelle investorers risikobillede, og det ser fortsat meget positivt ud. SKEW-indeks afspejler sandsynligheden for et egentligt aktiekrak, og der er heller ikke fare på færde her. Og endelig ser vi på VVIX – altså volatilitet på det amerikanske nervøsitet VIX indeks – som også ligger på det laveste niveau i flere år.

I den seneste uge var der en kæmpe fest i udvalgte aktier, hvoraf vi har mange af dem i vores modelportefølje. Pandora steg hele 24 pct., og ChemoMetec hoppede 20 pct. frem. Andre højdespringere var Vestas, cBrain, Demant, Rockwool, SimCorp og Ambu.

Alle aktierne har enten leveret bedre end forventede regnskaber, eller også hører de til gruppen af selskaber, som er blevet ”for billige” efter store kursfald, samtidig med at de er blevet løftet af den nye rotation over mod vækst og cykliske selskaber. Efter den seneste måneds markante stigninger skulle man tro, at tempoet i kursstigningerne ville aftage. Men det forventer vi slet ikke. Vi forudser, at de seneste ugers aktierally nu bliver forstærket, fordi både de private retailinvestorer og de professionelle investorer, som har været afventende, nu vil kaste håndklædet i ringen og gå massivt ind i aktier igen. Vi kan få en meget stærk efterspørgselsdrevet købsbølge, som kan føre markedet yderligere 10-20 pct. op herfra.

Meget vil naturligvis afhænge af udviklingen på rentemarkedet. Men hvis udviklingen på det amerikanske rentemarked fredag er en indikator for, hvad der ligger forude, så bliver det en fest.

Morten W. Langer

Seneste indlæg

12/11/2022
Langers skarpe – Aktierally fortsætter, men rotation ud af Novo
De finansielle markeder har den seneste måned satset på, at inflationen nu så småt er aftagende. Med onsdagens amerikanske data for forbrugerpriserne (CPI) sammen …
05/11/2022
Langers Skarpe – Risikoindikatorer signalerer solidt aktierally forude
Efter de seneste meldinger fra den amerikanske centralbank, som indikerer mange flere renteforhøjelser forude, er aktiemarkederne fortsat opad. Eneste logiske forklaring er, at ”markedet” …
29/10/2022
Langers Skarpe – Festen fortsætter: Aktierallyet forstærkes
Medmindre noget går helt galt, starter danske aktier igen mandag morgen med et minirally. Fredag aften efter dansk lukketid tog fanden ved aktierne, og …
15/10/2022
Langers Skarpe – Var det den store bund på aktiemarkedet?
I Økonomisk Ugebrevs Portefølje har vi et stykke tid tilpasset investeringerne efter, at inflationen snart måtte danne en topformation og vise en vigende tendens. …
08/10/2022
Langers Skarpe – Efter fredagsnedtur: Den store bund er stadig tæt på
Fredag blev aktiemarkederne igen sendt i dybet efter positive jobtal fra USA. Arbejdsløsheden dykkede, hvor analytikerne havde forventet uændrede tal. Den faldende arbejdsløshed tolkes …
01/10/2022
Langers Skarpe – Vi står foran en historisk købsmulighed, men hvornår?
Tag ikke fejl af overskriften: Vi tror på ingen måde på, at den ultimative købsmulighed for det generelle aktiemarked ligger lige om hjørnet. Men …