Langers Skarpe: Aktierally forude? Se de vigtige pejlemærker

lørdag 18. juni 2022 kl. 12:31
af Aktieugebrevet Invest

Vi har gennem de seneste uger været gennem et veritabelt stormvejr på aktiemarkederne. Særligt i den forgangne uge gik det helt galt. Mange aktier dykkede 3-4-5 procent på en enkelt dag. Bag kursfaldene var i mange tilfælde et moderat antal sælgere, men endnu færre købere. Investorerne er nu for alvor ved at blive skræmte.

Og med god grund. Det store billede ser virkelig ikke godt ud. Så når vi allerede midt i ugen meldte ud, at vi ser den store aktiebund indenfor rækkevidde, er der flere forklaringer på det:

For det første tror vi, at centralbankerne driver gæk med os. De vil gerne have inflationen ned, og derfor udmelder de officielt en flodbølge af renteforhøjelser forude. Men det har allerede sat sig både i både højere korte og lange markedsrenter.

Man kan sige, at de allerede har opnået, hvad de havde af kortsigtede målsætninger.

For det andet er den ønskede effekt også ved at materialisere sig i makroøkonomien: Hårde økonomiske nøgletal fra Atlanta FED indikerer nulvækst i andet kvartal, og Citigroups Economic Surprise index er på et niveau, som historisk ofte har udgjort et lavpunkt. Det er vanskeligt at forestille sig, at den økonomiske afmatning ikke allerede letter inflationspresset.

For det tredje ser det nu ud til, at den vigtigste inflationskomponent, som centralbankerne ikke kan styre, nemlig energipriserne, nu begynder at falde tilbage. I hvert fald nåede olieprisen fredag aften det laveste prisleje i 109 USD for crude oil efter et fald på syv procent og en top i 121 USD.

Teknisk er olieprisen faldet under 100 dages glidende gennemsnit, og udsigten til en økonomisk afmatning kan presse prisen yderligere. Netop energipriserne var den afgørende faktor i de seneste forbrugerpriser fra USA (CPI), som væltede aktiemarkedet for nylig.

For det fjerde ser det tekniske billede ikke så ringe ud endda. Man skal selvfølgelig aldrig tro, at man lige kan ramme bunden. Men man kan godt forsøge at aflæse, om der er opbygning af nogle bundformationer.

Selvom der de seneste dage har været positive takter, kan vi ikke konkludere endnu, at der er tale om en endelig bund. Men eksempelvis har det rentefølsomme techindex, Nasdaq Composite, klaret sig relativt godt. Det ligger stort uændret i forhold til starten af ugen.

En ny generel aktienedtur kan stadig nå at komme som et lyn fra en klar himmel, og vi vil bestemt ikke udelukke endnu en nedtur på 5-7 procent. Faktisk vil det ud fra en teknisk betragtning være ønskeligt med et markant kapitulations-styrtdyk, hvorfra aktierne så kan stige hurtigt og markant.

Tekniske Pejlemærker: I første omgang ønsker vi et brud op gennem først 13.300 og dernæst 13.700 for den tyske DAX future med fredagens luk på 13.130. For Nasdaq Composite indeks, som fredag steg knap to procent til 11.300 ønsker vi brud op gennem først 12.000 og dernæst 12.500.

Risikoen ved test op mod disse pejlemærker er selvfølgelig, at der alene er tale om nye bear markeds rallyer, hvorfra nedturen bliver genstartet. Vores positive afsæt herfra vil være baseret på fundamentale forhold, hvor vi vil spejde efter tegn på aftagende inflation.

Afgørende er også, at markedet begynder at skrue ned for renteforventningerne, fordi det kan se, at det alligevel ikke ser så slemt ud. Der er vi ikke endnu, men vi er måske på vej. Vi bemærker dog, at den amerikanske forward inflation stadig ligger betydeligt lavere end den seneste top den 6. juni.

På trods af de meget store markedsfald og den tekniske ekstremt oversolgte situation er køberne fortsat meget forsigtige. På det danske aktiemarked var der fredag størst stigninger til de stærkest vækstkvalitetsaktier, som efterhånden er blevet billige ud fra en fundamental betragtning.

Eksempelvis Netcompany, Genmab og andre større biotek-papirer. I USA var der fredag også største stigninger til tech og biotech, men de konjunkturfølsomme papirer fortsat klarer sig svagt. Vi bemærker, at også Ambu steg seks procent, og vi fornemmer, at aktien efter en næsten 80 procent nedtur over det seneste år nu er ved at nå bunden.  Vi kan ikke udelukke, den får nogle hug nedad herfra.

Men to ting er påfaldende: Shortfondene har nedbragt deres positioner fra 17 til 14 procent af aktiekapitalen, og værdiansættelsen er efterhånden inden for noget mere ædrueligt med en multipel på ca. 25 på det forventede 2024 overskud.

En joker er det naturligvis, at Ambus nye direktør meget vel kan komme med en oprydningsnedjustering i Q2-regnskabet, og det kan også blive en god købsmulighed. Vi er dog i Økonomisk Ugebrevs Portefølje, og dermed i den børsnoterede investeringsfond Aktieugebrevet Invest, allerede begyndt med små trinvise opkøb i Ambu. Vi har aktuelt 2,6 procent af kapitalen placeret i aktien, og vi forventer over de kommende måneder at øge positionen til 4,5 procent.

Morten W. Langer

Seneste indlæg

18/06/2022
Langers Skarpe: Aktierally forude? Se de vigtige pejlemærker
Vi har gennem de seneste uger været gennem et veritabelt stormvejr på aktiemarkederne. Særligt i den forgangne uge gik det helt galt. Mange aktier …
12/06/2022
Langers Skarpe: Så fik aktierne igen hug. Men var det overdreven panik?
Det har godt nok været nogle hårde dage på de vestlige aktiemarkeder. Først kom den europæiske centralbanks fordame Lagarde med en rentemelding, som tog …
05/06/2022
Langers Skarpe: Dårlige nyheder er blevet til gode nyheder
I både USA og Europa begynder vi nu at se tendenser til opbremsning i samfundsøkonomierne, og tilliden blandt forbrugerne og i erhvervslivet er klart …
29/05/2022
Langers Skarpe: Kæmpe Aktiefest forude. ØU’s investeringsfond øger i tech og biotech
  De seneste handelsdage har der udfoldet sig et veritabelt aktierally på de vestlige aktiemarkeder. Altså dem, der har holdt åbent. Af en eller …
22/05/2022
Langers Skarpe: Aktiekrakindikator på flerårigt lavpunkt
Aktiemarkederne står foran to stærke modsatrettede drivkræfter. På den ene side er aktiemarkederne stærkt oversolgte, og det giver god mulighed for en positiv korrektion …
16/05/2022
Langers Skarpe: Overraskende styrke i markedet. Måske var det bunden
Vi skrev allerede for en uge siden på denne plads, at vi efter de seneste massive kursfald ser rigtig gode købsmuligheder i flere stærke …