Langers Skarpe: Danske aktier rammes af problematisk sektorrotation

lørdag 06. november 2021 kl. 20:02
af Aktieugebrevet Invest

Mens de internationale aktiemarkeder fortsætter med at buldre derud af, klarede det danske aktiemarked sig rigtig dårligt fredag. Umiddelbart virker det ikke særlig logisk. Men der er en god forklaring: Euforien på de internationale aktiemarkeder har i særlig grad ramt teknologi. Og derfor er det især det amerikanske aktiemarked, der fortsætter med at bare stige og stige.

Det er europæiske aktiemarked, som ikke har samme vægt i teknologi, har udviklet sig mere afdæmpet, men stadig overraskende positivt.  Det tyske DAX indeks har det meste af ugen ligger stort set fladt. Mens det danske aktiemarked har været meget uensartet. Særlig grelt var det fredag, hvor den amerikanske S&P future steg næsten en procent, den tyske DAX future lå flad efter en positiv uge. Men de danske aktier dykkede næsten to procent.

Det danske aktiemarked er som bekendt tungt vægtet med dels health care, og dels finans. Netop derfor klarede det danske aktiemarked sig ringe. Internationalt fik healtcare aktierne prygl med et minus på knap to procent i euro stoxx health care indeks. Også finansaktierne står i risiko for at blive sat ned, i kølvandet til faldende korte og lange amerikanske og europæiske renter.

Ambu og Bavarian presset hele syv procent ned. Novo Nordisk tabte næste tre procent. Også Chr. Hansen og A.P. Møller-Mærsk også var blandt de store tabere. Tilsyneladende er der nu ved at brede sig en opfattelse af, at der kommer stabil, men ikke overdreven stærk vækst. Over de seneste uger har de internationale containerfragtrater været vigende, og det ligner mere og mere et toppunkt.

Mere afdæmpet økonomisk vækst forude vil også taget presset af det globale transportsystem, og det vil tage toppen af de meget høje transportpriser, både til vands og til lands. Det kan gå ud over forventningerne til de fremtidige overskud i Mærsk, DSV, DS Norden, NTG og Torm, hvor sidstnævnte dog nok vil blive holdt oppe af de høje oliepriser, altså hvis de fortsat holder sig omkring det aktuelle niveau.

Hvorfor health care aktierne netop nu skal sættes så meget ned, er ikke helt klart. Men umiddelbart ligner det mest en sektor rotation fra defensive aktier over mod vækstaktier, blandt andet teknologi. Det kan udmærket fortsætte en tid endnu. Men grundlæggende er det fortsat vores holdning, at centralbankerne kommer til at stramme op på de pengepolitiske stimulanser, og det kan næppe undgå at presse aktiemarkederne.

Så er det selvfølgelig en anden historie, at aktiemarkederne er præget af ekstrem eufori, og TINA har for alvor taget fat i aktierne igen. Blandt amerikanske investorer er Bull/ Bear ratio igen historisk høj, men til gengæld er den amerikanske krakindikator, skew, også markant stigende. Så der er både en oplevelse af positive markeder forude, men også stigende nervøsitet og usikkerhed.

Lige nu spiller markedet på en goldilock situation, med vigende vækst, lave renter og fortsatte centralbank-stimulanser. Men det er ekstremt højt spil, der spilles, og alle de seneste måneders gevinster kan stadig forsvinde på et splitsekund.

Med den aktuelle euforiske stemning på aktiemarkederne kan der meget vel ligge yderligere stigninger forude. De seneste dage har det styrende tyske DAX indeks testet den tidligere top fra midten af august. Og kommer der et bekræftet brud af denne top, ligger der sandsynligvis ekstra 3-5 % ovenpå.

Flere af ugens vinder på det danske aktiemarked har vi i porteføljen, blandt andet ISS og SAS. Vi vurderer at begge aktier er ekstremt attraktive i det aktuelle markedsmiljø: ISS viste med Q3-regnskabet er det faktisk er i gang med en overbevisende turn around, og selskabet er endda stadig hæmmet af nedlukninger hos mange af de store internationale kunder.

SAS er med den nye omkostningsstruktur, efter næsten en halvering af medarbejderstaben under viruskrisen, langt mere konkurrencedygtig end tidligere.

På den korte bane er der oplagt nogle store usikkerheder, blandt andet en meget sandsynlig pilotstrejke og ikke-afdækkede meget høje priser på flybrændsel. Men genåbningen af samfundene vil give markant fremgang i aktiviteten de kommende år, og det er også derfor de internationale finanshuse fortsat køber massivt op i aktien.

Seneste indlæg

15/01/2022
Langers Skarpe: Hvornår skal vi samle op i de dyre superaktier?
Hvornår skal vi samle op i de dyre superaktier? Stigende renter og inflationsforventninger har de seneste måneder sat de dyreste danske superaktier markant ned. …
24/12/2021
Langers Skarpe: Genåbningsboom forude løfter aktierne
Først og fremmest et ”Glædelig Jul” fra Økonomisk Ugebrev til vores tusindvis af faste læsere. Et kort tilbageblik viser, at 2021 måske nok overordnet …
22/12/2021
Referat af ekstraordinær generalforsamling 15122021
Referat af ekstraordinær generalforsamling 15122021 …
11/12/2021
Langers Skarpe: Markedet trækker stadig mod ”billigere” aktier
I starten af den forgangne uge fik de allerdyreste aktier med rekordhøje værdiansættelser målt på overskud i forhold til aktiepris (P/E) et kæmpestort spekulativt …
04/12/2021
Langers Skarpe: Undgå de dyreste danske superaktier
Sidste fredag tog alverdens aktiemarkeder en gevaldig nedtur baseret på erkendelsen af den nye virus variant, Omicron. Aktiemarkedets første reaktion på den nye usikkerhed …
01/12/2021
Indkaldelse til ekstraordinær generalforsamling
Investorer i AktieUgebrevet Invest A/S indkaldes hermed til ekstraordinær generalforsamling. Hent nedennævnte indkaldelse indeholdende dagsorden og fuldstændige forslag for generalforsamlingen samt oplysninger om bestyrelseskandidaterne. …