Langers Skarpe: Derfor tror vi nu på et stærkt langsigtet aktierally

lørdag 25. juni 2022 kl. 14:13
af Aktieugebrevet Invest

I de ugentlige analyser af aktiestrategi har vi et stykke tid fokuseret på, at alene markedsforventningerne om stigende centralbankrenter allerede har haft en negativ opbremsningseffekt på de vestlige økonomier. 

Vi har den seneste uge fået mange beviser på, at både europæisk og amerikansk økonomi er på vej mod en recession, enten som en hård landing eller en blød landing. Opbremsningen ser ud til at komme hurtigere end forventet. 

Udviklingen med vigende råvarepriser med blandt andet kobberpriserne i et markant tilbagefald, faldende lange obligationsrenter og markant lavere forventninger til fremtidige centralbank-rentestigninger har i første omgang været en risk-on oplevelse for de professionelle investorer:  

De tager nu mere risiko på bøgerne, fordi både korte og lange renter er på vej nedad. Og det har givet solide kursstigninger på aktiemarkederne i denne uge.  

På det seneste har dagsordenen for aktiemarkedet altså ændret sig radikalt. Det store spørgsmål er nu ændret til, om vi kommer til at opleve en meget hård økonomisk opbremsning, altså en dyb recession. Eller om vi blot skal forvente en blød landing.  

Flere udenlandske finanshuse ser oplægget til en dyb recession. Og de forventer i samme åndedrag, at den amerikanske centralbank allerede i år bliver færdig med at øge de korte styringsrenter, og at FED måske allerede næste år begynder at sætte de korte renter ned igen for at stimulere økonomien.  

Som vi ser det, står vi altså nu over for to forskellige scenarier, som begge vil give stigende aktiemarkeder: 

På den ene side kan de vestlige økonomier komme til at opleve den økonomiske opbremsning om en blød landing, hvor den økonomiske vækst i en periode er omkring nul eller et lille minus eller plus. Det vil være ekstremt positivt for aktiemarkederne, da aktierne allerede har indarbejde en hård økonomisk opbremsning og i form af faldende overskud i de børsnoterede selskaber. 

På den anden side kan de vestlige økonomier være på vej mod en dyb recession. Det forventes at få centralbankerne til at vende på en tallerken, og ændre signaler fra renteforhøjelser til rentesænkninger samt QE-obligationsopkøb. Også dette vil give aktiemarkederne er markant kursboost. 

Vores syn på aktiemarkederne er den seneste uge skiftet fra, at vi har været moderat positive til, at vi nu er meget positive omkring aktiemarkedet de næste måneder.   

På den korte bane er der én stor joker, vi skal holde øje med:  Vi forventer, at Q2 regnskaberne, som begynder at komme om 2-3 uger, kan give nogle kortsigtede rystelser på aktiemarkedet.  

Selvom renter, råvarepriser, lønninger og forsyningskæder har presset inputomkostningerne opad i virksomhederne, forventer analytikerne, at selskaberne fortsat vil levere overskudsvækst, endda højere end de forventede for nogle måneder siden.  

Ifølge estimater for de store europæiske Stoxx600 selskaber, som indsamlet af refinitiv IBES, forventer analytikerne samlet overskudsgang på 15 procent i forhold til samme kvartal sidste år, og det er endda højere end deres forventninger i staten af april.  

Opdelt på sektorer er der sket mindre nedjusteringer i health care og industri, men der ses stadig eps vækst på henholdsvis 15 procent og 23 procent. Største nedjusteringer har ramt teknologi, som er sat ned fra otte til minus en procent, og finans, hvor analytikerne har reducereret deres overskudsforventning fra minus 13 til minus 14 procent. 

For de danske banker forventer vi svag tilbagegang i nettorenteindtægter og gebyrindtægter, på grund af lavere handelsomsætning. Vi forventer også øgede tabshensættelser, tab på obligations- og aktiebeholdninger og udsigterne for aktiviteten og boligmarkedet er absolut ikke gode. Vi mener ikke, at bankaktierne endnu har taget højde for en stribe negative drivkræfter.   

Teknisk sluttede fredag med et fremragende marked: den amerikanske S&P future endte hele tre procent oppe, og den tyske DAX future steg to procent. Dermed er der lagt op til en farverig aktiefest mandag på det danske aktiemarked, og vi ser altså betydeligt flere plusser forude.  

Efter den meget stærke fredag aften på de vestlige markeder er det oplagt, at der i starten af ugen skal ske konsolidering på det højere kursleje, og det kan også give en mindre negativ korrektion. Men det er også oplagt, at den meget positive stemning på aktiemarkederne i slutningen af ugen vil kunne lokke mange flere købere frem, også de professionelle. 

Det kan meget hurtigt ændre sig til et game, hvor de forsigtige investorer bliver bange for ikke at komme med på vognen, når aktiemarkedet for alvor vender. Vi ser det altså som sandsynligt, at det sker meget snart, eller også er det sket.  

I porteføljen og i investeringsfonden Aktieugebrevet Invest, som nu har ændret navn til ØU Invest balance, er vi næsten fuldt investeret. Og vi har positioneret os til at ride med på den næste bølge opad, efter at vi de seneste måneder har lavet trinvise opkøb af de danske storaktier, som har fået størst kurstæsk, og hvor værdiansættelserne nu er blevet attraktive.        

Seneste indlæg

11/03/2023
Langers Skarpe – Bankstress rammer aktiemarkederne med en forhammer
Hidtil har der ikke været store negative effekter på de finansielle virksomheder af de stigende obligationsrenter. Men det skete i den grad torsdag og …
04/03/2023
Langers Skarpe – Har jeg fuldstændig fejllæst markedet?
Svaret på dette lidt selvdestruerende spørgsmål er: ja, i hvert fald siden jeg skrev min aktiekommentar for en uge siden. Med de stigende renter …
25/02/2023
Langers Skarpe – Så kom inflationsfrygten for alvor tilbage
Vi skrev allerede for en uge siden på denne plads, at aktiemarkederne igen var på vej mod mere turbulente tider. Inflationen tikker uden tvivl …
18/02/2023
Langers Skarpe – Finansmarkederne på vej ud i ny turbulens
Signalerne, der har styret finansmarkederne de seneste måneder, er nu under hastig forandring. Konsensus har været, at inflationen var på vej ned, og at …
11/02/2023
Langers Skarpe – Risikoindikatorer skifter fra grønt til gult
Aktiemarkederne er tydeligvis udmattede efter en hæsblæsende januar med solide kursstig­ninger. I første omgang opfatter vi det kun som gevinsthjemtagning hos de investorer, som …
04/02/2023
Langers Skarpe – Efter aktiefest: Maven siger sælg, hovedet siger behold
Januar sluttede med en buldrende aktiefest for cykliske aktier og vækstaktier, især tech. Med de seneste meldinger fra centralbankerne ligger det fast, at der …