Langers Skarpe: Det lugter langt væk af et Short Squeeze

lørdag 16. oktober 2021 kl. 13:56
af Aktieugebrevet Invest

Den seneste uge har været en kæmpe fest på de vestlige aktiemarkeder. På kun fire handelsdage steg det toneangivende tyske DAX indeks fire procent, og det trak også det danske aktiemarked med op. Vi har svært ved at se på de fundamentale økonomiske nøgletal, at der er særlig meget ændret den seneste uge. Inflationsforventningerne er fortsat på vej op, den økonomiske vækst er på vej ned, og generelt er de store investorer ved at tage risiko af bøgerne.

Vi tolker ugens massive kursstigninger på denne måde: Det første skub opad i starten af ugen kom, da den tyske future to gange testede det vigtige 200 dages glidende gennemsnit. Begge gange viste aktierne styrke netop ved denne test. Det andet skub kom, da aktierne for alvor begyndte at vinde styrke, hvorefter de store professionelle shortere begyndte at hjemkøbe deres shortede aktier for at afdække deres positioner. Endelig begyndte renterne at falde en lille smule torsdag, som udtryk for, at inflationen måske alligevel ikke fortsætter lodret i vejret, efter amerikanske data for producentpriserne (PPI).

I aktiestrategianalysen for en uge siden angav vi nogle signaler, som kunne få markedet til at vende, blandt andet vigende renter og lavere inflationsforventninger. Præcis dette gav markedet et løft. Men aktuelt er der ingen grund til at tro, at træerne vokser ind i himlen: De grundlæggende signaler peger fortsat mod stigende inflation, højere energipriser og kobberpriser og andre råvarepriser. Men billedet bliver også mudret af, at fragtraterne nu viser en klar faldende tendens. Både de globale containerrater (negativt for Mærsk), og tørlastraterne i Baltic Dry Bulk, hvilket er negativt for DS Norden.

Fortsætter fragtraterne med at falde, kan det betyde mindre propper i logistikkæderne og et lavere inflationspres. Efter de massive stigninger er den tyske DAX Future lige netop nået til 50 dages glidende gennemsnit omkring 15.560. Får vi et brud af denne modstand i løbet af de næste handelsdage, kan det være et signal om, at markedet har besluttet sig for, at inflationsproblemerne alligevel er midlertidige. Og så er der et vigtigt problem mindre til at ødelægge markedsstemningen.

Det andet er så, at den økonomiske vækst allerede ser ud til at være smadret i bund, i hvert fald hvis man kigger på de ledende indikatorer. Eksempelvis viser amerikanske Atlanta Fed GDP indikator kun godt én procent vækst i 3. kvartal, og den amerikanske forbrugertillid er nu den laveste siden 2011. Det peger i den grad på ulykker forude. Vi forventer fortsat, at usikkerheden blandt de professionelle investorer er så stor, at de vil benytte de positive aktiemarkeder til at tage toppen af deres risiko ved at reducere aktie-eksponeringen. At det trækker den vej, fremgår klart af udviklingen de seneste uger i itraxx-indikatorer, der siger noget om de professionelle investorers syn på risikobilledet.

Vi bemærker også, at den amerikanske aktiekrak-indikator, Skew, nu igen er klart på vej opad. Det afspejler, at de professionelle investorer i stigende omfang indgår kontrakter, som afdækker deres aktiekurstab ved et større generelt kursfald på aktiemarkederne. De næste uger vil udviklingen i både de korte og lange renter blive helt afgørende for udviklingen på aktiemarkederne. Renterne har i den store sammenhæng fået et lille nøk nedad i denne uge, og det har udløst ny optimisme. Men der er meget langt til, at man kan sige, at problemerne med stigende renter er håndteret.

Med den stigende usikkerhed om, hvad der sker, virker det oplagt, at mange professionelle investorer vil benytte de stigende aktiemarkeder til at reducere deres aktierisiko. Det er rigtigt, at det er vanskeligt at finde alternativer til aktier som placeringsmulighed. Men de eneste 3-4 ugers udvikling har vist, at aktiemarkederne fortsat er sårbare. Og i virkeligheden nok mere end nogensinde.

På den korte bane står vi overfor regnskaberne for 3. kvartal: I den seneste opgørelse fra Refinitiv, som indsamler estimater fra analytikere, forventes et overskudsvækst i danske selskaber på 53 procent i de kommende 3. kvartalsregnskaber.

Det er målt på EPS, altså overskud pr. aktie. Og man skal huske på, at sidste års 3. kvartal var meget ringe på grund af corona, så de gode resultater har hele tiden ligget i kortene. Det er dog også især industriselskaberne, som ses trække fremgangen. Her ses der for de europæiske Stoxx 600 selskaber en EPS-vækst på hele 213 procent, hvilket er en nedjustering fra for to uger siden. Så højere råvarepriser og flaskehalse i logistikkæderne ses nu sætte sig i selskabernes overskud.

Seneste indlæg

15/01/2022
Langers Skarpe: Hvornår skal vi samle op i de dyre superaktier?
Hvornår skal vi samle op i de dyre superaktier? Stigende renter og inflationsforventninger har de seneste måneder sat de dyreste danske superaktier markant ned. …
24/12/2021
Langers Skarpe: Genåbningsboom forude løfter aktierne
Først og fremmest et ”Glædelig Jul” fra Økonomisk Ugebrev til vores tusindvis af faste læsere. Et kort tilbageblik viser, at 2021 måske nok overordnet …
22/12/2021
Referat af ekstraordinær generalforsamling 15122021
Referat af ekstraordinær generalforsamling 15122021 …
11/12/2021
Langers Skarpe: Markedet trækker stadig mod ”billigere” aktier
I starten af den forgangne uge fik de allerdyreste aktier med rekordhøje værdiansættelser målt på overskud i forhold til aktiepris (P/E) et kæmpestort spekulativt …
04/12/2021
Langers Skarpe: Undgå de dyreste danske superaktier
Sidste fredag tog alverdens aktiemarkeder en gevaldig nedtur baseret på erkendelsen af den nye virus variant, Omicron. Aktiemarkedets første reaktion på den nye usikkerhed …
01/12/2021
Indkaldelse til ekstraordinær generalforsamling
Investorer i AktieUgebrevet Invest A/S indkaldes hermed til ekstraordinær generalforsamling. Hent nedennævnte indkaldelse indeholdende dagsorden og fuldstændige forslag for generalforsamlingen samt oplysninger om bestyrelseskandidaterne. …