Langers Skarpe – Efter fredagsnedtur: Den store bund er stadig tæt på

lørdag 08. oktober 2022 kl. 15:10
af Aktieugebrevet Invest

Fredag blev aktiemarkederne igen sendt i dybet efter positive jobtal fra USA. Arbejdsløsheden dykkede, hvor analytikerne havde forventet uændrede tal. Den faldende arbejdsløshed tolkes som om, der fortsat er hårdt pres på arbejdsmarkedet, og at der skal flere renteforhøjelser til for at bremse væksten i amerikansk økonomi.

Så nu ligger det i kortene, at der kommer 6-8 renteforhøjelser mere det næste år. Og det tolkes meget negativt, da det kan få amerikansk økonomi til at ryge ud i recession. Men altså – indtil videre holder USA’s økonomi sig meget robust, og flere makrosignaler peger endda opad.

Af flere grunde tror vi ikke på markedsforventningen om så mange renteforhøjelser forude:

For det første viste fredagens jobtal svaghedstegn under overfalden. Detailhandel og transport mister jobs. For de to sektorer dykkede beskæftigelsen med 9.000 mod et plus på 57.00 i forrige måned. Når beskæftigelsen samlet set steg, var det især på grund af jobvækst indenfor sygehuse, plejehjem, social assistance og fritidssektoren. Bundlinjen er altså, at beskæftigelsen i den konjunkturfølsomme del af økonomien viser svaghedstegn.

For det andet viser en stribe tillidsindikatorer nu opbremsning i den økonomiske aktivitet. Det gælder eksempelvis indenfor kobber-, metal- og stålpriser samt faldende efterspørgsel efter elektronik. Den globale erhvervstillidsmåling fra JP Morgan viser fald for anden måned i træk, og der er også mindre pres på erhvervslivets inputpriser.

For det tredje er den amerikanske forward inflation nu på vej ned. Sidste gang, det skete i juni 2022, hoppede aktiemarkederne næsten 20 pct. op, før det igen gik nedad.

Vores bundlinje er, at de lange renter er tæt på at toppe, men centralbankerne vil fortsat sætte de korte renter op, men i et lavere tempo end forventet. Europa vil helt sikkert blive kastet ud i en recession, blandt andet på grund af højere energipriser. De lavere lange renter vil booste de defensive kvalitetsaktier indenfor healthcare og biotech. Også forsikring, stabile forbrugsaktier (som eksempelvis Carlsberg), forsyning og de mere robuste techaktier vil klare sig godt.

Men de konjunkturfølsomme aktier indenfor industri, cyklisk forbrug, transport og banker har vi ikke meget fidus til. Så man skal altså opfatte aktiemarkedet de næste 2-4 måneder som opdelt i to meget forskellige verdener, hvor den ene får det svært, mens den anden vil udvikle sig positivt.

3. kvartalsregnskaber kan overraske positivt
På den helt korte bane kan 3. kvartalsregnskaber overraske positivt. På trods af propper i forsyningskæder, stigende råvarepriser og højere energipriser har de børsnoterede selskaber stort set leveret de overskud, som analytikerne havde forventet de foregående kvartaler. Og den historie kan meget vel blive gentaget i 3. kvartalsregnskaberne, som begynder at tikke ind nu. Det kan give et kortsigtet løft til aktiemarkedet.

De europæiske industriselskaber ventes at levere en Earning Per Share (EPS)-overskudsvækst på 39 pct., ikke-cykliske forbrugsvarer på 36 pct. og health care sektoren på 11 pct. Meget af EPS-væksten skyldes, at samme kvartal sidste år var rigtig ringe, da vi fortsat havde coronalukninger.

Ingen nedjusteringer seneste 3-4 måneder
Det bemærkelsesværdige er, at analytikere de seneste 3-4 måneder ikke har nedjusteret deres forventninger til overskuddene nævneværdigt trods masser af udfordringer og problemer.

Som vi ser det, kan der være to forklaringer: Enten er analytikerne alt for optimistiske. Eller også er selskaberne endnu ikke blevet ramt af indtjeningsproblemer, som de ikke kunne kompensere ved at sætte deres salgspriser op. Vi tror på det sidste.

Til gengæld kan 4. kvartal blive helt anderledes. De seneste erhvervstillidsindikatorer peger nu i retning af en temmelig hård opbremsning i europæisk økonomi og for erhvervslivet. Det kan meget vel betyde, at de konjunkturfølsomme europæiske selskaber indenfor 1-2 måneder kommer med en bølge af nedjusteringer, fordi de alligevel ikke kan levere på ledelsens udmeldte årsforventning.

Så når selskaberne leverer 3. kvartalsregnskaber de næste uger kan det meget vel være stilhed før stormen. Og måske får vi endda en kortsigtet positiv kursreaktion på aktiemarkederne.

Men den vil næppe holde særligt længere, fordi det antageligt snart bliver klart, at opbremsningen i 4. kvartal tegner til at blive hård, i hvert fald i Europa.

Morten W. Langer

Seneste indlæg

08/10/2022
Langers Skarpe – Efter fredagsnedtur: Den store bund er stadig tæt på
Fredag blev aktiemarkederne igen sendt i dybet efter positive jobtal fra USA. Arbejdsløsheden dykkede, hvor analytikerne havde forventet uændrede tal. Den faldende arbejdsløshed tolkes …
01/10/2022
Langers Skarpe – Vi står foran en historisk købsmulighed, men hvornår?
Tag ikke fejl af overskriften: Vi tror på ingen måde på, at den ultimative købsmulighed for det generelle aktiemarked ligger lige om hjørnet. Men …
24/09/2022
Langers Skarpe – Er det her optakten til en dramatisk økonomisk nedtur?
Umiddelbart er aktierne nu så billige, at det burde udløse en positiv korrektion op. Men det ser ikke ud til at ske. I virkeligheden …
17/09/2022
Langers Skarpe – Rentepanik sender konjunkturfølsomme aktier i dybet
Efter de skuffende data for udviklingen i de amerikanske forbrugerpriser (CPI) forrige uge, er aktierne faldet fuldstændig sammen. De helt store tabere har været …
10/09/2022
Langers Skarpe – ”Marked” tror ikke på centralbankers rentechok-melding
Historien om fortsat galoperende inflation anvendes både af den amerikanske og europæiske centralbank som begrundelse for, at der nu lægges op til en flodbølge …
03/09/2022
Langers Skarpe – Rundforvirret marked: Desværre peger det stadig ned
Fredag fik de vestlige aktiemarkeder et solidt løft, altså lige indtil dansk lukketid kl. 17.00. Både danske, tyske og amerikanske aktier steg markant over …