Langers Skarpe: Endnu et bear marked rally. Eller stiger aktierne resten af året?

lørdag 30. juli 2022 kl. 11:02
af Aktieugebrevet Invest

Vi har været positive på aktiemarkedet et godt stykke tid, og den vigtigste begrundelse har været aftagende inflationsforventninger, som også har nedtonet markedets forventninger til omfanget af renteforhøjelser fra den amerikanske centralbank.

Efter centralbankmødet i USA i den forgangne uge, forventer markedet nu, at der måske allerede i starten af næste år kommer rentesænkninger i kølvandet på en økonomisk opbremsning. Og det er fortsat det helt store vigtige spørgsmål: Får vi en dyb recession, eller en blød landing?

Det er klart, at odds for en blød landing er øget betragteligt med udsigten til færre renteforhøjelser.  Udsigten til en blødlanding har den seneste uge givet ny luft til de konjunkturfølsomme industriaktier og forbrugeraktierne.

Hvis den opfattelse bider sig fast i markedet, vil det være på tide at begynde at skifte de forsigtige health care aktier ud med konjunkturfølsomme aktier. Eksempelvis forbrugsvarer som Pandora, byggematerialer som H+H og Rockwool, industri som FLS og byggeri som Huscompagniet og MT Højgaard. I Økonomisk Ugebrevs Portefølje (og investeringsforenden ØU Incest Balance) vil vi overveje at tage nogle positioner i disse sektorer, med små trinvis opkøb.

Men efter de seneste ugers euforiske aktiemarkeder, vil vi  vente lidt, for at se, hvordan tingene spiller ud herfra. En del af de seneste ugers stigninger er drevet af et short squeeze, og når det mister kraft, skal markedet ”stå af sig selv.”

Herefter bliver det afgørende, om de store investorer vælger at opfatte stigningerne som et bear marked rally, som skal benyttes til at sælge ud, eller om de er bange for ikke at komme med på den næste store stigning, som potentielt kan være et enormt aktierally, der strækker sig over resten af året.

Umiddelbart er vi lige nu ekstremt positive for udsigterne på aktiemarkedet. Vi tror, at aktiemarkedet vil kunne levere en generel stigning på 15-25 procent resten af året. Den første bølge kan blive drevet af både halvdyre tech, biotech og healthcare aktier, og af industri, forbrug og transport, hvor værdiansættelserne har været underdrejet, eksempelvis for DSV og NTG.

I den virkelige verden er tingene aldrig sort-hvide: Vi ser to mulige stopklodser for et langvarigt aktierally. Bremseklodserne kan potentiel udvikle sig til at være meget negative, så vi måske alligevel skal ned og teste den gamle bund, eller måske endnu længere ned.

For det første er analytikerne allerede begyndt at nedjustere deres forventninger til selskabernes overskud i Q3 og Q4. Markedet har taget højde for en vis opbremsning, men store overskudsfald er der ikke taget højde for.

Vi ser et relativt robust billede for de børsnoterede selskaber, der indtil videre har formået at vælte de stigende inputpriser videre over på deres salgspriser. Så lige nu ser vi ikke sorte skyer her, men de kan komme senere.

For det andet kan det godt være, at europæisk og amerikansk økonomi ryger ud i en dyb recession i det sene efterår eller til næste forår. Ejheller dette er vores basis scenarie, da inflationsforventningerne er på vej ned, og fordi det kan give ny optimisme, at der måske alligevel ikke er så langt tid til at centralbankerne løfter foden fra bremsen.

Tingene kan selvfølgelig udvikle sig anderledes end vi forventer lige nu. Men umiddelbart er vores basisscenarie altså, at der er udsigt til meget positive aktiemarkederne de næste måneder.

Vi følger naturligvis tæt de økonomiske nøgletal og ledende indikatorer. Og hvis de pludselig viser et mere negativt billede, end vi havde forventet, så vil vi justere vores syn på aktiemarkedet.

Økonomisk Ugebrevs portefølje (og dermed investeringsfonden ØU Invest Balance (tidligere Aktieugebrevet Invest) har haft en rigtig god uge, hvor vi nu nærmer sig et afkast på minus ti procent i år, men dog fortsat en smule efter benchmark.

Som det hele ser ud nu, er vi overbeviste om, at vi snart går i plus, trods en stor spredning på forskellige aktier for at reducerer den samlede risiko. Porteføljen ligger positioneret i en stribe store danske aktier, som har fået store kurshug under foråret store nedtur. Og der er i flere tilfælde tale om aktier, som efter vores vurdering er historisk billige.

Annonce: Prøv ØU Trader, hvor vi tager dig i hånden, med SMS’er og mails med vores handler i Porteføljen. Samtidig med at vi handler på det ”rigtige” aktiemarked. Se https://trader.ugebrev.dk/koeb-abonnement/kom-i-gang-med-trader/

Seneste indlæg

11/03/2023
Langers Skarpe – Bankstress rammer aktiemarkederne med en forhammer
Hidtil har der ikke været store negative effekter på de finansielle virksomheder af de stigende obligationsrenter. Men det skete i den grad torsdag og …
04/03/2023
Langers Skarpe – Har jeg fuldstændig fejllæst markedet?
Svaret på dette lidt selvdestruerende spørgsmål er: ja, i hvert fald siden jeg skrev min aktiekommentar for en uge siden. Med de stigende renter …
25/02/2023
Langers Skarpe – Så kom inflationsfrygten for alvor tilbage
Vi skrev allerede for en uge siden på denne plads, at aktiemarkederne igen var på vej mod mere turbulente tider. Inflationen tikker uden tvivl …
18/02/2023
Langers Skarpe – Finansmarkederne på vej ud i ny turbulens
Signalerne, der har styret finansmarkederne de seneste måneder, er nu under hastig forandring. Konsensus har været, at inflationen var på vej ned, og at …
11/02/2023
Langers Skarpe – Risikoindikatorer skifter fra grønt til gult
Aktiemarkederne er tydeligvis udmattede efter en hæsblæsende januar med solide kursstig­ninger. I første omgang opfatter vi det kun som gevinsthjemtagning hos de investorer, som …
04/02/2023
Langers Skarpe – Efter aktiefest: Maven siger sælg, hovedet siger behold
Januar sluttede med en buldrende aktiefest for cykliske aktier og vækstaktier, især tech. Med de seneste meldinger fra centralbankerne ligger det fast, at der …