Langers Skarpe – Finansmarkederne på vej ud i ny turbulens

lørdag 18. februar 2023 kl. 12:33
af Aktieugebrevet Invest

Signalerne, der har styret finansmarkederne de seneste måneder, er nu under hastig forandring. Konsensus har været, at inflationen var på vej ned, og at centralbankerne var tæt på de sidste renteforhøjelser.

Dét billede er på få uge fuldstændig ændret: De seneste pristal fra USA (CPI og PPI) indikerer nu stigende inflation – og det har sparket både de korte og lange renter markant opad.

Og hvad betyder det så aktiemarkederne: Det vil jeg forsøge at tegne et billede af i det følgende.

Normalt opfattes det sådan, at stigende renter er dårligt for aktiemarkederne. Men billedet er langt mere nuanceret. Ja, nogle sektorer og aktiekategorier vil få det svært. Men der er også andre sektorer og aktiekategorier, der vil blive begunstiget af stigende renter.

Generelt vil stigende renter gøre obligationer til et relativt mere attraktivt investeringsobjekt i forhold til aktier. Investorer overvejer hele tiden, hvor de får det bedste risikojusterede afkast, og det vil rykke til fordel for obligationer på bekostning af aktier ved højere renter. Denne drivkraft kan altså lægget et overordnet pres på aktierne.

Når vi går ind i aktiekategorier og sektorer, er billedet mere uensartet: Vi har et stykke tid favoriseret bankaktier på grund af de stigende udlånsrenter, som sætter sig positivt på bankernes bundlinjer i år i kølvandet på centralbankforhøjelserne.

Vi tror, at det bliver en fest i bankerne og for bankernes aktionærer. Vi har derfor i Økonomisk Ugebrevs portefølje senest øget vægten i bankaktier fra 16 procent til 22 procent af den samlede investeringskapital. Hertil kommer en andel på otte procent i andre finansaktier, altså i alt 30 procent. Vi forventer, at bankaktierne vil køre solidt op hen over året på trods af urolige aktiemarkeder.

En anden gruppe aktier kan blive sat markant ned ved fortsat høje og stigende renter. Nemlig de selskaber, som sælger til kapitalintensive selskaber, der er afhængige af finansielle investorer eller långivere i den anden ende. Eksempelvis Vestas sælger vindmøller, hvor kunden skal finansiere vindmølleprojekterne, og det sker nu til en højere finansieringsrente, som måske svækker hele investeringscasen. Også selskaber som Ørsted, FLS og NKT står i skudlinjen her.

Endelig så vi under den første bølge af renteforhøjelser, at aktier med en meget høj værdiansættelse på price/earnings, altså en høj aktiepris i forhold til overskud per aktie, blev sat meget ned. Rationalt bag dette er, at meget høje p/e værdier, måske på 40-70, ofte er baseret på en vurdering af den langsigtede overskudsudvikling, hvor analytikerne også i deres beregninger indlægger en forudsætning om diskonteringsrenten.  Hvis forudsætningen ændres til en højere rente, vil nutidsværdien af aktien falde, alt andet lige.

Potentielt kan det gå ud over de allerdyreste danske aktier. Og det er også baggrunden for, at vi fra Økonomisk Ugebrevs Porteføljen netop har solgt vores poster i cBrain og Ambu, hvor vi især i sidstnævnte hjemtog en rigtig god gevinst. Læs også analysen af Ambu i ØU Formue.

Generelt har de seneste uges afkast på det danske aktiemarked været noget af en bumletur: C25 indeks er i 2023 steget 4,9 procent, og Økonomisk Ugebrevs Investeringsfond, ØU Invest Balance, har leveret et afkast på 7,5 procent, altså 2,6 procentpoint bedre end C25 indeks.

Som gennemgået har vi senest justeret porteføljen, så vi er parate til at absorbere følgerne af stigende renter i det omfang, aktiemarkedet bliver påvirket negativt. Der udstår lidt justeringer, som vil blive gennemført ved yderligere svaghedstegn på aktiemarkedet.

Indtil videre har aktiemarkederne holdt godt stand. Måske fordi makroøkonomien fortsat viser styrke tegn. Men i det lange løb vil centralbankerne øge renterne, indtil makroøkonomien bremser op. Så øjebliksbilledet er måske godt nok, men det er på ingen måde holdbart i længden.

I ugen, der gik, lå de bedst performende grupper i tre grupper. For det første transportaktierne, der sandsynligvis løftes af fortsat solide økonomiske nøgletal for vækst samt for rederierne: genåbningen af Kina.

Den anden positive gruppe er bankaktierne, hvor ugens nøgletal giver øget tro på flere renteforhøjelser fra centralbankerne end først antaget. Endelig finder vi en gruppe af healthcare aktier, som har klaret dig godt den forgangne uge. Blandt andet var der solide plusser til ALK og Bavarian.

Omkring ugens vindere er vi dybt forundrede over, at vandrensningsselskabet Aquaporin også steg i kurs. Aktien er steget 28 procent i år til kurs 92 med en gennemsnitlig daglig omsætning på 162.000 kr. Kursudviklingen kan altså være påvirket markant af særinteresser, der ønsker en høj kurs, eksempelvis de banker, som skal står bag en kapitalforhøjelse.

Aquaporin har meddelt, at der skal hentes mere kapital i Q1, så det skal snart gå hurtigt. Også fordi pengekassen er ved at løbe tør. Danske Bank stod bag IPO’en, som skete til en skandaløst høj værdiansættelse, og det har kostet store skrammer i bankens corporate finance-lak. Vi forventer, at en ny kapitalforhøjelse, hvis markedet skal bestemme, vil ske til højest kurs 20-40.

Morten W. Langer

Seneste indlæg

11/03/2023
Langers Skarpe – Bankstress rammer aktiemarkederne med en forhammer
Hidtil har der ikke været store negative effekter på de finansielle virksomheder af de stigende obligationsrenter. Men det skete i den grad torsdag og …
04/03/2023
Langers Skarpe – Har jeg fuldstændig fejllæst markedet?
Svaret på dette lidt selvdestruerende spørgsmål er: ja, i hvert fald siden jeg skrev min aktiekommentar for en uge siden. Med de stigende renter …
25/02/2023
Langers Skarpe – Så kom inflationsfrygten for alvor tilbage
Vi skrev allerede for en uge siden på denne plads, at aktiemarkederne igen var på vej mod mere turbulente tider. Inflationen tikker uden tvivl …
18/02/2023
Langers Skarpe – Finansmarkederne på vej ud i ny turbulens
Signalerne, der har styret finansmarkederne de seneste måneder, er nu under hastig forandring. Konsensus har været, at inflationen var på vej ned, og at …
11/02/2023
Langers Skarpe – Risikoindikatorer skifter fra grønt til gult
Aktiemarkederne er tydeligvis udmattede efter en hæsblæsende januar med solide kursstig­ninger. I første omgang opfatter vi det kun som gevinsthjemtagning hos de investorer, som …
04/02/2023
Langers Skarpe – Efter aktiefest: Maven siger sælg, hovedet siger behold
Januar sluttede med en buldrende aktiefest for cykliske aktier og vækstaktier, især tech. Med de seneste meldinger fra centralbankerne ligger det fast, at der …