Langers Skarpe: Første signaler på en større aktienedtur

lørdag 12. december 2020 kl. 13:49
af Aktieugebrevet Invest

Både centralbankernes stimulanser, den lave rente og udsigten til vacciner gør, at det ikke kan gå helt galt for makroøkonomien i den vestlige verden. Men vi bør alligevel ikke ignorere de signaler, som de finansielle markeder sender os. Og de har den seneste tid peget mere og mere nedad.

For det første har de europæiske aktier de seneste måneder bevæget sig sideløns, uden nogen form for rigtig styrke. Vi ser dette som en indikation på, at aktiemarkederne er overdrevent værdisatte, efter et hæsblæsende rally siden bunden i marts efter forårets nedtur.

For det andet har der under overfladen været en rotation fra de dyre tech- og pharmaaktier over i finans, transport og industri, som ses løftet frem af mere normaliserede forhold i samfundsøkonomien. På det seneste har vi dog set indikationer på en rotation tilbage igen, hvor især pharma og biotek er blevet løftet frem.

For det tredje kunne logikken i denne bevægelse være, at smittebølgerne og nedlukning af de vestlige økonomier nu for alvor begynder at gøre ondt. Se bare udviklingen herhjemme, hvor vi snart ligger på en dumpeplads sammen med USA og Sverige med flest smittede. Ja, de danske myndigheder har været alt for sent ude. Med andre ord kan der være udsigt til, at det bliver meget værre, før det bliver rigtig meget bedre.

For det fjerde er det bemærkelsesværdigt, at den europæiske obligationsrente på det seneste nærmest er styrtdykket. I markedet er opfattelsen lige nu, at udsigterne for europæisk økonomi er dystre, dels fremmet af den markante styrkelse af Euro/USD, der svækker europæiske selskabers konkurrenceevne, dels på grund af udsigten til ”no deal” brexit, og dels på grund af de eskalerende smittebølger.

For det femte bemærker vi, at det amerikanske krakindeks, Skew, på det seneste er steget til et niveau, som ofte er blevet efterfulgt af en større nedtur på aktiemarkederne. Som det fremgår af denne graf var værdien på krak-indekset også meget høj i midten af februar i år, lige før den store nedtur. Skew afspejler omfanget af de store investorers risikoafdækning mod store kursfald med aktie putoptioner.

For det sjette er det påfaldende, at de seneste måneders kursstigninger på det amerikanske aktiemarked har været trukket af få meget store aktier. Andelen af S&P 500 aktier over 50 dages glidende gennemsnit er ikke steget, og på det seneste er andelen begyndt at dykke. Underliggende har markedsstyrken altså ikke været bredt funderet.

Når vi stadig giver det en chance, at fredagens korrektion ned måske stopper her, skyldes det, at den tyske DAX Future lige netop fandt støtte i 13.000 niveauet, som vi gentagne gange har udpeget som et centralt pejlemærke. Falder 13.000 på en dagslukkekurs, vil vi være tilbøjelige til at tage mere sortsynsbriller på. Det kan meget vel være startsignalet for en korrektion ned på 5-10 procent.

Økonomisk Ugebrevs Portefølje har taget forskud på en negativ korrektion I porteføljen har vi over de seneste tre uger hjemtaget gevinster på en stribe positioner, så vi aktuelt kun har 55 procent af kapitalen i spil. Pengene skal naturligvis i arbejde igen hurtigst muligt.

Men vi afventer en tydelig bund efter en større korrektion ned. Eller også skal vi have nogle helt andre signaler fra markedet, som viser os, at der nu er styrke og momentum i aktierne. Det har der ikke været i et par måneder nu.

Porteføljens afkast er i år 36,7 procent, knap otte procentpoint bedre end Copenhagen Benchmark. Vi har her i den sidste del af året fokus på at beskytte vores årsafkast. Og så vil vi i starten af det nye år se med friske øjne på det hele.

Ugens Tabere og Vindere Det var udvalgte aktiehistorier, der i denne uge toppede på afkastlis-ten. NKT, NTG og MT Højgaard præsterede flotte afkast, og det indikerer, at investorerne fortsat jagter særlige konjunkturfølsomme aktiehistorier, hvor de ser potentiale. Men der var også plads til solide kursstigninger i flere af de defensive papirer, blandt andet Ambu, ALK-Abelló og ChemoMetec. Det kunne godt indikere, at der nu sker et ryk tilbage mod de defensive papirer.

Seneste indlæg

10/04/2021
Langers Skarpe: Nu kommer 1. kvartalsregnskaberne, og de bliver gode
Kommentaren åbnes mandag kl. 11. Læs den for 1 kr. Langers Skarpe: 1. kvartalsregnskaberne bliver gode I denne uge starter sæsonen for 1. kvartalsregnskaber …
04/04/2021
Langers Skarpe. Aktierne boomer: For godt til at være sandt?
Aktierne boomer: For godt til at være sandt? Torsdag aften op til amerikansk lukketid kl. 22 gik de vestlige aktiemarkeder amok. Det danske aktiemarked …
27/03/2021
Langers Skarpe: Så er der dømt aktierally
Fredag aften kom startsignalet til det næste aktierally i europæiske – og danske – aktier, da både tyske og amerikanske aktier steg kraftigt. Det …
21/03/2021
Langers Skarpe: Aktiemarkeder foran højrisikoperiode
Vi vil endnu ikke dømme nedtur på aktiemarkederne. Men det er helt klart, at risikoen på aktiemarkederne de seneste uger har taget et kæmpe …
13/03/2021
Langers Skarpe: Investorerne forlader tech, health care og biotek 
Langers Skarpe: De finansielle markeder er stille og roligt ved at indstille sig på stigende inflation, øget økonomisk vækst og højere obligationsrenter. Efter forrige …
06/03/2021
Langers Skarpe: Her er forklaringen på ugens blodbad i danske aktier
Vi har netop været igennem en højst usædvanlig uge for det danske aktiemarked. Hovedparten af de store danske kvalitetsaktier blev sat voldsomt ned. Og …