Langers Skarpe: Genåbningsboom forude løfter aktierne

fredag 24. december 2021 kl. 16:13
af Aktieugebrevet Invest

Først og fremmest et ”Glædelig Jul” fra Økonomisk Ugebrev til vores tusindvis af faste læsere.

Et kort tilbageblik viser, at 2021 måske nok overordnet blev et godt aktieår, på trods af stigende turbulens de seneste måneder. Men det solide årsafkast i Copenhagen Benchmark indeks blev først og fremmest trukket af tre store kursvindere, nemlig Novo Nordisk, Mærsk og DSV. Har man ikke været tungt vægtet i disse tre aktier, har 2021 været en del mere udfordrende.

Mange private investorer kan måtte se årets afkast ende i minus, fordi de har været mere risikovillige og ikke været med i de tre store aktievindere. Eksempelvis Vestas står for året aktuelt i minus 38 procent, Ambu i minus 35 procent, Zealand i minus 34 procent, Ørsted i minus 31 procent, Lundbeck minus 20 procent, og Chr. Hansen og GN Store Nord ligger i minus 17 procent. En tredjedel af de store danske aktier ligger aktuelt i et stort minus. Og fire af dem optræder på Nordnets oversigt over årets mest populære aktier hos de private investorer.

De mere risikovillige investorer, som har været med i popuære udenlandske aktier som Norwegian Air (minus 74%) (årets mest populære udenlandske aktie hos Nordnet), Kaahoot (minus 49 procent, årets tredjemest populære udenlandske aktier hos Nordnet), Teva (minus 13%), Bakka Frost (minus 6%) har også haft det svært.

Vi bemærker også, at ”verdens bedste investor” i sin Millionærklub portefølje aktuelt står i minus 16 procent, og det viser vel også, at det ikke har været et helt let marked.  At Økonomisk Ugebrevs Portefølje aktuelt ligger på et lille plus, er heller ikke prangende. Det er ikke fordi vi har taget store risici, men tværtimod. Fordi vi allerede fra foråret har været alt for lidt risikovillige og så forsigtige, at vi ikke fik de solide stigninger hen over sommeren med.

I den udvidede nytårsudgave med vores ti vinderaktier for 2022, som udkommer lørdag den 8. januar 2022, gennemgår vi vores forventning til det generelle aktiemarked i det nye år.

Vores foreløbige analyse viser, at 2022 bliver et ekstremt udfordrende aktieår. Men der vil både blive leveret store kursvindere og store kurstabere til investorerne. Men det bliver ikke et let år, hvor man blot skal have en stor spredning på mange aktier. Vi forventer at der blive tale om et år, hvor der skal ske meget velovervejede stockpicks, og hvor udvalgte aktiehistorier vil klare sig markant bedre end det generelle aktiemarked, hvor vi forudser store udsving.

————————————————————————

Annonce: Ønsker du at modtage den udvidede Nytårsudgave af ØU Formue til særpris den 8. januar, kan du tegne abonnement her. Nytårsudgaven indeholder blandt andet følgende analyser:  

  • 5 vinderaktier i 2022 fra Bruno Japp
  • 5 vinderaktier i 2022 fra Morten Langer
  • Steen Albrechtsens biotek-vindere i 2022
  • Sådan forventer vi aktiemarkedet bliver i 2022
  • Her er de bedste udbytteaktier i 2022
  • Status på Økonomisk Ugebrevs portefølje
  • Status på investeringsfonden AU Invest

————————————————-

Det spændende bliver nu, at vi ser ind i et aktie-år, hvor man som investor kan hente store gevinster, hvis man finder de rigtige aktier. Vi vender tilbage med en mere dybdegående analyse af, hvordan vi ser 2022 udspille sig i den udvidende Nytårsudgave, og hvilke sektorer, vi forventer bliver mest fremgangsrige.

Vi giver her nogle hovedpunkter omkring hvad vi ser som de vigtigste overordnede drivkræfter for aktiemarkedet:

For det første har vi den seneste uge set de første reaktioner i aktiemarkedet på, at viruskrisen kan komme under solid kontrol allerede inden for de næste måneder. Der er nu klare indikationer på, at den nye Omicron variant er markant mildere end den tidligere fremherskende Delta variant. Omicron udløser langt færre sygehusindlæggelser, indlæggelsestiden er markant kortere, den rammer især de unge, og symptomerne er mildere.

Vi forventer, at myndighederne snart begynder at lukke op igen, ikke mindst når de erkender, at vaccinations-strategien med 3. og måske 4. og 5 stik er forfejlet, medmindre man er plus 70 år eller på anden måde sårbar. Vi ser, at aktiemarkedet de kommende uger vil indbygge i kurserne, at vi får en massiv genåbning og et efterfølgende økonomisk boom, både i form af øget privatforbrug og ny optimisme i erhvervslivet.

For det andet kan netop denne økonomiske genåbningsbølge være med til at løfte virksomhedernes overskud op.  Ifølge indsamlede analytiker estimater fra Refinitiv IBES forventes solid overskudsvækst i 4. kvartal 2021 og også de efterfølgende kvartaler.

Og analytikerne opjusterer løbende deres forventninger med stigende plusser. Indtil videre forventes de stigende transportpriser, råvare og energipriser altså ikke at sætte selskabernes overskud ned, måske fordi de formår at vælte de stigende inputpriser over på deres salgspriser.

For det tredje ses fortsat stigende inflation sammen med solid økonomisk vækst, og det har også øget markedets forventninger til flere renteforhøjelser fra den amerikanske centralbank næste år.  Baseret på rentemarkedets signaler ses nu 13 procent sandsynlighed for tre rentestigninger frem mod juni næste år, 41 procent sandsynlighed for to rentestigninger og 36 procent sandsynlighed for én rentestigning. Stigende korte renter fra centralbankernes hånd er historisk ofte blevet efterfulgt af en økonomisk opbremsning eller en recession.

Men i første omgang ser det ud til, at markedet tror, at økonomien enten kan bære flere rentestigninger, uden at blive afsporet, eller også at centralbankerne besinder sig.  Under alle omstændigheder peger det i retning af, at foråret 2022 kan blive mere spændende end normalt, og at der kan ligge stærke markeder forude, i hvert fald for nogle sektorer. Det vender vi tilbage til.

Seneste indlæg

11/03/2023
Langers Skarpe – Bankstress rammer aktiemarkederne med en forhammer
Hidtil har der ikke været store negative effekter på de finansielle virksomheder af de stigende obligationsrenter. Men det skete i den grad torsdag og …
04/03/2023
Langers Skarpe – Har jeg fuldstændig fejllæst markedet?
Svaret på dette lidt selvdestruerende spørgsmål er: ja, i hvert fald siden jeg skrev min aktiekommentar for en uge siden. Med de stigende renter …
25/02/2023
Langers Skarpe – Så kom inflationsfrygten for alvor tilbage
Vi skrev allerede for en uge siden på denne plads, at aktiemarkederne igen var på vej mod mere turbulente tider. Inflationen tikker uden tvivl …
18/02/2023
Langers Skarpe – Finansmarkederne på vej ud i ny turbulens
Signalerne, der har styret finansmarkederne de seneste måneder, er nu under hastig forandring. Konsensus har været, at inflationen var på vej ned, og at …
11/02/2023
Langers Skarpe – Risikoindikatorer skifter fra grønt til gult
Aktiemarkederne er tydeligvis udmattede efter en hæsblæsende januar med solide kursstig­ninger. I første omgang opfatter vi det kun som gevinsthjemtagning hos de investorer, som …
04/02/2023
Langers Skarpe – Efter aktiefest: Maven siger sælg, hovedet siger behold
Januar sluttede med en buldrende aktiefest for cykliske aktier og vækstaktier, især tech. Med de seneste meldinger fra centralbankerne ligger det fast, at der …