Langers Skarpe: Ny nervøsitet på aktiemarkedet, hvor skal man søge ly for stigende obligationsrenter?

lørdag 01. maj 2021 kl. 19:04
af Aktieugebrevet Invest

 Euforien på de finansielle markeder er baseret på, at centralbankerne formår at holde de lange obligationsrenter nede. De vil holde hånden under de oppustede aktivpriser, og derfor skal man bare købe og købe. Men holder denne ligning også de næste måneder?

Vi har de seneste uger set de globale råvarepriser springe i vejret med rekordfart. De globale landbrugsvarer er steget 20 procent i pris de seneste tre uger. Kobberpriserne er steget 10 procent, og sådan er billedet hele vejen rundt. Hvis den tegning fortsætter, så er spørgsmålet, om vi fortsat kan have tillid til, at centralbankerne kan styre de finansielle markeder.

Vi er meget i tvivl.

I den forgange uge steg obligationsrenterne igen, og den toneangivende tiårige tyske statsrente steg op over toppen tilbage fra den 25. februar. Vi synes, at det ligner optrækket til, at det kan blive grimt. Men hvis obligationsrenterne igen falder tilbage, kommer der selvfølgelig igen ro på aktiemarkedet. Men lige nu ser vi stigende nervøsitet, med relativt solide tilbagefald fredag på de to vigtige aktiemarkeder, det tyske og det amerikanske (det danske marked holdt helligdagslukket).

Det dystre billede understøttes af en stribe aktuelle indikatorer: For det første er den amerikanske forward inflation steget til tæt på det højeste i otte år, og det går klart opad. For det andet bemærker vi, at de store amerikanske teknologiaktier de seneste handelsdage har aflagt meget stærke 1. kvartalsregnskaber. Alligevel dykkede teknologiaktierne markant fredag. For det tredje ser vi nu den amerikanske krakindikator, skew, igen er steget til et historisk højpunkt for omfanget af professionelle investorer, der tror på et markant aktiekursfald.

Vi har tidligere påvist, at en skew score på det aktuelle niveau ofte har været forvarsel for en stor aktienedtur. Og så bemærker vi i en parentes, at det generelle aktiemarked for tiden er det mest overkøbte i 15 år. Vores bundlinje er, at de professionelle investorer spejder efter den mindste lille undskyldning for at begynde at hjemtage profitter efter en mangeårig optur på aktiemarkederne.

Vi har i Økonomisk Ugebrevs Portefølje et stykke tid været en ”fuldt investeret bear”. Ja, det virker umiddelbart modsætningsfuldt. Men det er det ikke. Formuleringen dækker over, at vi godt ved, at vi misser en masse gevinster, mens aktieboblen vokser sig stadig større. Analytikere og porteføljeforvaltere i banker, investeringsfonde og pensionskasser har ikke turde tage skridtet ud af markedet, selvom mange nok synes, at det er pumpet hysterisk op. For de risikerer at miste deres job og forvaltningskapital, hvis de taber penge på at gå enegang.

Altså at være ude af markedet, mens det stiger. Det er meget mere acceptabelt at tabe penge, hvis alle de andre også gør det. Denne irrationelle logik betyder, at alle er med inde, og ingen vil sælge ud, før alle andre gør det. Derfor har vi også spillet med. Men vi er stærkt bekymret over de seneste ugers udvikling på de finansielle markeder.

I Økonomisk Ugebrevs Portefølje er vi så småt begyndt at skrue ned for den samlede aktierisiko. I første omgang afventer vi dog udviklingen på de finansielle markeder. Men vi hælder nok mere til at reducere yderligere, frem for at supplere op.

Ugens Danske vindere og Tabere: Bankerne går stærkt frem I lyset af de sivende obligationsrenter havde vi reduceret beholdningen af bankaktier i Porteføljen.

Men de fornyede stigninger i obligationsrenten i den forgangne uge har i den grad givet bankaktierne et boost. Sydbank steg 9 procent, og Spar Nord hoppede 7 procent frem. Og det er klart, at hvis obligationsrenterne fortsætter opturen, er bankerne et rigtig godt sted at være. Vi vil også kigge mere på forsikringsaktierne og transportaktierne.

Blandt andet Mærsk, DSV og DFDS har været supergode på det seneste. DSV’s imponerende kæmpeopkøb, hvor betalingen falder i DSV-aktier, varsler flere opkøb fremad efter samme model. DSV-aktier er blevet hård valuta, som sælgerne sikkert i mange tilfælde hellere vil have end kontanter. Fordi den endelige handelspris som regel bliver markant højere på grund af vedvarende kursstigninger i DSV-aktien.

Seneste indlæg

01/05/2021
Langers Skarpe: Ny nervøsitet på aktiemarkedet, hvor skal man søge ly for stigende obligationsrenter?
 Euforien på de finansielle markeder er baseret på, at centralbankerne formår at holde de lange obligationsrenter nede. De vil holde hånden under de oppustede …
19/04/2021
Langers Skarpe: Deltag i festen, men undgå tømmermænd og forlad den i tide
De vestlige aktiemarkeder fortsætter ufortrødent stigningerne, og på det seneste har det igen været teknologi og cykliske forbrugsaktier, der har trukket mest. Den seneste …
10/04/2021
Langers Skarpe: Nu kommer 1. kvartalsregnskaberne, og de bliver gode
Kommentaren åbnes mandag kl. 11. Læs den for 1 kr. Langers Skarpe: 1. kvartalsregnskaberne bliver gode I denne uge starter sæsonen for 1. kvartalsregnskaber …
04/04/2021
Langers Skarpe. Aktierne boomer: For godt til at være sandt?
Aktierne boomer: For godt til at være sandt? Torsdag aften op til amerikansk lukketid kl. 22 gik de vestlige aktiemarkeder amok. Det danske aktiemarked …
27/03/2021
Langers Skarpe: Så er der dømt aktierally
Fredag aften kom startsignalet til det næste aktierally i europæiske – og danske – aktier, da både tyske og amerikanske aktier steg kraftigt. Det …
21/03/2021
Langers Skarpe: Aktiemarkeder foran højrisikoperiode
Vi vil endnu ikke dømme nedtur på aktiemarkederne. Men det er helt klart, at risikoen på aktiemarkederne de seneste uger har taget et kæmpe …