Langers Skarpe: Rundforvirret marked over nye fald i obligationsrenten. Er vi på vej mod stagflation?

søndag 01. august 2021 kl. 19:24
af Aktieugebrevet Invest

Vi må erkende, at vi er meget overrasket over, at obligationsrenter fortsætter med at falde. Vi kan se på analyser fra danske og udenlandske finanshuse, at forvirringen ikke er mindre helt. Forklaringerne på de faldende obligationsrenter går fra, at der er tale om en teknisk korrektion til at rentefaldet afspejler en forestående brat opbremsning i den vestlige økonomi.

Vi har for et stykke tid siden lanceret teorien om, at rentefaldet skyldes to forhold: For det første at den økonomiske vækst kommer til at bremse markant ned efter det meget stærke 2. kvartal. Og for det andet, at fortsat stigende inflation vil tvinge centralbankerne til at sætte de korte renter op, hvilke i sig selv vil virke som en bremse. Endelig kan centralbankerne blive tunget til at skrue yderligere op for obligationsopkøbere, hvilket også vil presse renterne nedad.

Vi tror ikke på forklaringerne om teknisk betingede drivkræfter har drevet obligationsrenten ned. Især ikke efter sidste uge, hvor de tyske statsrente nåede et nye foreløbigt lavpunkt, og hvor det tekniske billede peger endnu længere nedad.

Vi kan se, at forskellige internationale kommentatorer begynder at tale om stagflation, altså nul vækst i økonomien, samtidig med stigende priser, i form af inflation. Vi er stadig langt fra denne situation, men det kan ikke udelukkes, at markedet er ved at indrette sig på dette.

Som nævnt i tidligere aktiestrategi analyser er aktiemarkedet normalt 6-9 måneder foran den økonomiske virkelighed, vi kan aflæse i de makroøkonomiske nøgletal. Derfor kan det ikke udelukkes, at rentemarkedet er ved at fortælle os en ny historie.

Indtil videre holder aktiemarkedet ganske flot stand. Men det er værd at bemærke, at aktierne ikke sendes opad på trods af Q2-regnskaber, som er betydeligt bedre end analytikerne havde forventet. Underliggende er der altså en betydelig skepsis og usikkerhed omkring, hvad der ligger forude.

Vi tolker den afmålte reaktion på den stærke regnskaber på den måde, at analytikere og investorer kigger fremad til næste kvartaler. Indtil videre er det dog ikke sådan, at analytikerne er begyndt at nedjustere på deres overskudsforventninger til Q3 og Q4. Og det kan undre, da der er klare indikationer på stigende fragtrater, råvarepriser, logistikproblemer og mange steder også knaphed på arbejdskraft.

For de europæiske aktier ser vi en fortsat bevægelse i et vandret interval, for DAX Future mellem 15.700 og 15.300, altså det generelle marked. Under overfladen sker fortsat en sektor rotation over mod healthcare og biotech, mens tech er begyndt at vise svaghed. Rotationen synes at fortsætte ud af banker og nogle industrier, blandt andet transport og bryggerier.

Markederne står dog i en mellemfase, hvor det kan gå alle veje. Vi ser dog at pilen peger mere nedad end opad. Vi holder øje med en stribe pejlemærker for blandt andet risiko, hvor der endnu er entydige signaler. En ugelukkekurs for DAX Future i 15.300 vil være kritisk, det samme vil yderligere fald i iTraxx crossover, og fortsatte stigninger i aktiekrak indeks Skew.

Også udviklingen i nye covid smittede er vi nu nødt til at kigge på igen. Når den kolde efterårstid nærmer sig, er der betydeligt større risiko for øget smittespredning.

Noget kunne tyde på, at mange lande har været for hurtige med at droppe mundbind og andre foranstaltninger, og grafikken over smitteudviklingen i flere lande udvikler sig ikke godt. I forhold til smittebølge ét og to, er vi dog lagt fra en kritisk situation i de fleste vestlige lande.

Med den underliggende usikkerhed om, hvad den faldende obligationsrente bunder i, ser vi ikke den store mulighed for markante stigninger på aktiemarkedet på den korte bane. Vi skal holde øje med forward inflationen, som på det seneste er tippet opad. Vi er dog overbeviste om, at vi står foran et meget turbulent efterår på aktiemarkederne, hvor bliver mulighed for at hente både store gevinster og tab.

I Økonomisk Ugebrevs Portefølje har vi på det seneste omlagt i porteføljen, så vi i højere grad end tidligere har investeringer i turn around-historier, i opkøbs-cases med forventede synergier og i nogle af de stærkeste væksthistorier på det danske aktiemarked. Vi forventer, at det bliver ekstremt vanskeligt at navigere på aktiemarkedet de næste måneder, og at man som investor skal være meget, meget selektiv.

 

I_

 

Seneste indlæg

11/03/2023
Langers Skarpe – Bankstress rammer aktiemarkederne med en forhammer
Hidtil har der ikke været store negative effekter på de finansielle virksomheder af de stigende obligationsrenter. Men det skete i den grad torsdag og …
04/03/2023
Langers Skarpe – Har jeg fuldstændig fejllæst markedet?
Svaret på dette lidt selvdestruerende spørgsmål er: ja, i hvert fald siden jeg skrev min aktiekommentar for en uge siden. Med de stigende renter …
25/02/2023
Langers Skarpe – Så kom inflationsfrygten for alvor tilbage
Vi skrev allerede for en uge siden på denne plads, at aktiemarkederne igen var på vej mod mere turbulente tider. Inflationen tikker uden tvivl …
18/02/2023
Langers Skarpe – Finansmarkederne på vej ud i ny turbulens
Signalerne, der har styret finansmarkederne de seneste måneder, er nu under hastig forandring. Konsensus har været, at inflationen var på vej ned, og at …
11/02/2023
Langers Skarpe – Risikoindikatorer skifter fra grønt til gult
Aktiemarkederne er tydeligvis udmattede efter en hæsblæsende januar med solide kursstig­ninger. I første omgang opfatter vi det kun som gevinsthjemtagning hos de investorer, som …
04/02/2023
Langers Skarpe – Efter aktiefest: Maven siger sælg, hovedet siger behold
Januar sluttede med en buldrende aktiefest for cykliske aktier og vækstaktier, især tech. Med de seneste meldinger fra centralbankerne ligger det fast, at der …