Langers Skarpe: Så kom det næste signal for aktierally

lørdag 14. august 2021 kl. 17:23
af Aktieugebrevet Invest

Overordnet har det europæiske aktiemarked den seneste to en halv måned stødt mod en mur, ved hvert forsøg opad. For den toneangivende tyske DAX Future har denne mur ligget ved 15.800, hvor markedet er blevet afvist tre gange. Men i denne uge skete der så noget.

Vi fik bruddet op gennem modstanden, og ved ugeluk fredag aften holdt bruddet stadig stand med en slutkurs på 15.970. Dette er et meget vigtigt signal, som sandsynligvis varsler yderligere stigninger på det europæiske aktiemarked forude.

Også det amerikanske aktiemarked kørte lidt videre opad. Fremgangen kom blandt andet i kølvandet på meget skuffende nye data for den amerikanske forbrugertillid, som styrtdykkede. Det var tillidsmålingen fra Michigan UniversitySentiment som gav det helt modsatte signal end de seneste jobdata, som viste stærk fremgang (dog især drevet af flere ansatte bartendere, restaurationspersonale og skolelærere).

Et så stor fald i forbrugertilliden har historisk været ensbetydende med en makroøkonomisk opbremsning forude. Effekten på den nye melding var et større dyk i den amerikanske obligationsrente, med et fald fra 1,36 procent til 1,29 procent i den tiårige amerikanske statsrente.

Så det eneste sikre, man kan sige lige nu er, at de makroøkonomiske signaler er ekstremt blandede. Og som vi skrev i den seneste opdatering af aktiestrategi tror vi mere på alle de ledende indikatorer, der peger nedad, end et enkelt jobtal, der peger opad. Men i forrige uge valgte markedet altså noget andet.  

Vi antager, at der fremad kommer flere opbremsningssignaler, som måske også vil tage lidt af luften ud af inflationsforventningerne. Vi følger tæt den 5-årige amerikanske inflationsforventning, der på det seneste er kørt lidt opad, men som stadig er langt fra toppen tilbage i maj 2021.

Så det overordnede billede er nu, at den økonomiske vækst sikkert er ved at bremse op, samtidig med, at inflationen ikke løber løbsk. Dette er et perfekt scenarie for aktiemarkederne, da centralbankerne med i disse udsigter vil nedtone nødvendigheden af tapering, altså afvikling af de pengepolitiske stimulanser, herunder vigende obligationsopkøb og forhøjelser af den korte rente.

Netop en tapering fra centralbankerne er virkelig noget, der kan skabe uro på aktiemarkederne. Så som det tegner lige nu, er der udsigt til at de europæiske aktier vil fortsætte opad herfra.

Spørgsmålet er så hvilken sektor rotation vi kan komme til at se herfra:  I et scenarie hvor obligationsrenterne igen falder, vil kapitalen umiddelbart igen trække over mod de dyre tech og farmaaktier. Vi forventer, at der derfor vil komme forsigtige kursstigninger i tech, farma og biotech.

Men vi tror ikke på, at der vil blive tale om store kursstigninger, da værdiansættelserne fortsat er meget højde i disse sektorer. Udvalgte farmanavne, som allerede har medvind på grund af selskabs-specifikke forhold, kan dog godt stige lidt mere, eksempelvis Novo Nordisk.

Vi bemærker, at den aktuelle regnskabssæson har været rigtig god for en stribe af de dyreste og ”bedste” danske aktier. I flere tilfælde er de kommet med opjusteringer af årsforventningen. Men alligevel er aktierne i flere tilfælde sendt markant nedad. Eksempler herpå er ALKabello og Chemometec. Og dette mønster afspejler efter vores vurdering, at værdiansættelserne for de dyreste danske aktier nu er kommet for højt op. Og derop, hvor også de professionelle investorer går efter at hjemtage gevinster. Vi forventer, at dette mønster vil fortsætte.    

I et økonomisk klima med en mere moderat økonomisk vækst og måske logistik flaskehalse, som bliver mindre, er der grundlag for, at value-aktierne kommer til at føre an. Altså aktier, som har moderate værdiansættelser baseret på kurs/ indre værdi og/eller middellave price/ earnings. Så skal typisk kigge ind i service, industri og i visse tilfælde også transport.

I Økonomisk Ugebrevs Portefølje er vi allerede ved at dreje retningen: Vi har i porteføljen et stykke tid arbejdet med at justerer vægtning, så vi igen har skruet op for aktieandelen, der har været for lav. Vi har købt ind i 3-4 danske aktier, som vi anser for stærke langsigtede turn arund papirer, og som på det aktuelle kursleje er relativt billige. For flere af aktier er der tale om mellemstore selskaber, hvor der kommer til at ske trinvis indkøb på grund af begrænset likviditet i aktierne.

Seneste indlæg

11/03/2023
Langers Skarpe – Bankstress rammer aktiemarkederne med en forhammer
Hidtil har der ikke været store negative effekter på de finansielle virksomheder af de stigende obligationsrenter. Men det skete i den grad torsdag og …
04/03/2023
Langers Skarpe – Har jeg fuldstændig fejllæst markedet?
Svaret på dette lidt selvdestruerende spørgsmål er: ja, i hvert fald siden jeg skrev min aktiekommentar for en uge siden. Med de stigende renter …
25/02/2023
Langers Skarpe – Så kom inflationsfrygten for alvor tilbage
Vi skrev allerede for en uge siden på denne plads, at aktiemarkederne igen var på vej mod mere turbulente tider. Inflationen tikker uden tvivl …
18/02/2023
Langers Skarpe – Finansmarkederne på vej ud i ny turbulens
Signalerne, der har styret finansmarkederne de seneste måneder, er nu under hastig forandring. Konsensus har været, at inflationen var på vej ned, og at …
11/02/2023
Langers Skarpe – Risikoindikatorer skifter fra grønt til gult
Aktiemarkederne er tydeligvis udmattede efter en hæsblæsende januar med solide kursstig­ninger. I første omgang opfatter vi det kun som gevinsthjemtagning hos de investorer, som …
04/02/2023
Langers Skarpe – Efter aktiefest: Maven siger sælg, hovedet siger behold
Januar sluttede med en buldrende aktiefest for cykliske aktier og vækstaktier, især tech. Med de seneste meldinger fra centralbankerne ligger det fast, at der …