Langers Skarpe: Vi står foran årets vigtigste test

søndag 03. oktober 2021 kl. 10:09
af Aktieugebrevet Invest
 For otte dage siden var vores budskab, at de aktuelle kursstigninger på aktiemarkederne var uden sammenhæng med de fundamentale forhold, og at markedet ville komme tilbage til ”virkeligheden.” Det har i den grad vist sig at være rigtigt, og vi har set årets mest intensive kursfald på aktiemarkederne.
Det styrende europæiske index, tyske DAX indeks, testede fredag det vigtige 200 dages glidende gen- nemsnit for første gang i ti måneder. Første test var en moderat, men ikke overbevisende afvisning. Men markederne holdt altså stand i første omgang.
Den kommende handelsuge bliver derfor en gy- ser af rang. De negative fundamentale drivkræfter ligger fortsat på lur overalt, og der er masser af potentielle kurstriggere for yderligere et markant kursfald.
Vi starter med at se på det tekniske billede:
Vi er ved at være der, hvor især de professionelle investorer vil anvende kursstigninger til at reducere deres aktieeksponeringer. Den negative stemning har nu bidt sig fast, og alle har fået den undskyld- ning for at sælge ud, som man har ventet på.
Mange vil se det som rettidig omhu at hjemtage gevinster efter flere gode aktieår i streg, Alene ud fra en teknisk vinkel er det vanskeligt at se, at vi kan få meget mere end en positiv korrektion op de næste uger.
For DAX Future vil vi holde øje med først 15.400 og dernæst 15.600. Vi anser disse pejlemærker som best case i den aktuelle situation, og der vil med stor sikkerhed kommer et stort sælgerpres, hvis markedet når helt derop. Fredag aften lukkede den tyske aktiefuture i 15.250, så der er fortsat noget rum opad, når man kigger på de nære tekniske modstande.
De fundamentale drivkræfter nedad er fortsat domineret af stigende obligationsrenter, inflati- onsforventningerne og udsigten til stigende korte centralbankrenter:
1) Obligationsrenterne står nu foran en ti-årig trendvending, hvis renten får et lille nøk mere opad. Så den skal vi holde skarpt øje med.
2) Det vil i høj grad afhænge af inflationen, hvor billedet lige nu er mudret. De underliggende priser udvikler sig meget blandet med vigende kobber- priser, tørlastraterne er fortsat i en lodret stigning, containerraterne (vigtige for Mærsk) er vigende for første gang i mange måneder, fødevarepriserne er fortsat stigende, og det er energipriserne også.
På den anden side viser de seneste indikato- rer for erhvervstilliden, at væksten i erhvervslivet bremser op, ikke mindst på grund af flaskehalse, stigende råvarepriser og mangel på arbejdskraft.
I USA lyder forventningen nu på kun én procent i vækst i dette kvartal. Holder dette billede stik, kan der gå meget længere tid, før centralbankerne sæt- ter renten op. Den vigende tro på snarlige forhø- jelser i den korte rente ses i rentefald på de korte amerikanske 2- og 3-årige obligationer. Med vigende vækst taler meget også for, at inflationsproblemet er forbigående, men det er ikke bevist endnu.
Vores bundlinje er, at markedet fortsat vil fo- kusere på inflationsproblemet, vigende vækst og centralbankstramninger, som er en grim cocktail. Men billedet kan altså vende meget hurtigt. Sam- tidig peger det tekniske billede også fortsat nedad.
Holder det vigtige 200 dages glidende gennem- snit for DAX Future, kunne vi godt finde på at skrue lidt op for aktieandelen i Økonomisk Ugebrevs por- tefølje, som kun er godt 50 procent investeret. Vi har altså masser af tørt krudt.
Indkøbene vil ske i nogle af de sektorer, som be- gunstiges af stigende obligationsrenter og stigende oliepriser, samt nogle specialcases, som efter vo- res vurdering er blevet billige. Læs mere herom i lørdagens udgave af Økonomisk Ugebrev Formue.
Ugens danske vindere og tabere: De flest vin- dere var meget oplagte i forhold til markedsudvik- lingen. Bankerne blev generelt løftet af stigende obligationsrenter, og shippingaktierne, især Torm og DS Norden, blev hjulpet af stigende energipri- ser, herunder oliepriser.
Der var også en stribe andre specialcases, som gik flot frem. Aquaporin blev løftet af nye købere på banen, som muligvis har set tekniske købssig- naler. Alm. Brand fik et skub opad efter meldingen om, at forsikringskoncernen har solgt sin pensi- onsforretning.
I bunden af ranglisten finder vi bl.a. Green Hy- drogen, som kom med en kæmpe nedjustering, blot fire måneder efter børsnoteringen og halvan- den måned efter seneste regnskab, som var uden advarselssignaler. Tilliden til selskabet har uden tvivl lidt et knæk, også selvom det oplyses, at der blot er tale om udskudte leveringer ind i 2022.
Endelig fik de dyreste farmaaktier hug. Bl.a. faldt Ambu 15 procent. De stigende obligationsrenter vil lægge et vedvarende pres på farma-aktierne med de højeste Price/Earning-værdier.
Morten W.

 

Seneste indlæg

11/03/2023
Langers Skarpe – Bankstress rammer aktiemarkederne med en forhammer
Hidtil har der ikke været store negative effekter på de finansielle virksomheder af de stigende obligationsrenter. Men det skete i den grad torsdag og …
04/03/2023
Langers Skarpe – Har jeg fuldstændig fejllæst markedet?
Svaret på dette lidt selvdestruerende spørgsmål er: ja, i hvert fald siden jeg skrev min aktiekommentar for en uge siden. Med de stigende renter …
25/02/2023
Langers Skarpe – Så kom inflationsfrygten for alvor tilbage
Vi skrev allerede for en uge siden på denne plads, at aktiemarkederne igen var på vej mod mere turbulente tider. Inflationen tikker uden tvivl …
18/02/2023
Langers Skarpe – Finansmarkederne på vej ud i ny turbulens
Signalerne, der har styret finansmarkederne de seneste måneder, er nu under hastig forandring. Konsensus har været, at inflationen var på vej ned, og at …
11/02/2023
Langers Skarpe – Risikoindikatorer skifter fra grønt til gult
Aktiemarkederne er tydeligvis udmattede efter en hæsblæsende januar med solide kursstig­ninger. I første omgang opfatter vi det kun som gevinsthjemtagning hos de investorer, som …
04/02/2023
Langers Skarpe – Efter aktiefest: Maven siger sælg, hovedet siger behold
Januar sluttede med en buldrende aktiefest for cykliske aktier og vækstaktier, især tech. Med de seneste meldinger fra centralbankerne ligger det fast, at der …