Langers Skarpe: Startsignal for flerårigt aktierally, men kortsigtede snubletråde 

lørdag 15. juli 2023 kl. 14:49
af Aktieugebrevet Invest

 

I den forgangne uge kom flere nøgletal, som indikerer, at inflationen i USA nu for alvor er på vej ned. Først kom data for forbrugerpriserne (CPI) og dernæst producentpriserne (PPI), som var betydeligt bedre end forventet. Altså lavere end forventet, som udtryk for faldende inflation. Markedets reaktionen kom prompte: Aktierne steg, og obligationsrenterne dykkede kraftigt. 

Så overordnet er porten nu åbnet for, at aktiemarkederne kan komme til at køre fremad herfra. Så der er ikke længere undskyldninger for ikke at være fuldt investeret i aktier, og det har de professionelle investorer også erkendt. V forventer, at aktiemarkederne de kommende år vi stige med 20-30 procent, drevet af cykliske aktier, vækstaktier, transport og finans. Healthcare og stabile forbrugsaktier forventer vi vel halte bagefter.   

Når vi alligevel, lige nu, ikke smider al forsigtighed over bord, er det fordi der på den helt korte bane kan være nogle snubletråde. For det første står vi foran regnskaberne for årets andet kvartal, og det ser ud til at blive en blandet fornøjelse.  

For det andet ser det ud til, at markedet vil have flere bekræftelser på, at inflationen er på vej ned – i form af nøgletal, der understøtter at inflationen virkelig er varigt på vej ned. For det tredje begynder aktiemarkederne at se overkøbte ud. Ikke mindst techaktierne, som de seneste uger har outperformet det generelle aktiemarked. 

Punkt ét: Regnskaberne for årets første kvartal er begyndt at tikke ind. For de store europæiske selskaber i Stoxx600 forventer analytikerne en overskudsstigning på 4,4 procent (excl. Energi, hvor der forventes et stort overskudsfald).  

For de danske C25-selskaber forventer analytikerne et gennemsnitligt overskudsfald (EPS) på 17 procent i forhold til samme kvartal sidste år. Denne forventning burde være indarbejdet i de aktuelle værdiansættelser. Men generelt har analytikerne markant nedjusteret deres estimater over de seneste uger. Så der er egentligt lagt op til mange skuffelser. 

Ugens kalender ser sådan ud: Nordea aflægger regnskab mandag, hvor analytikerne forventer et EPS overskud på 0,35 euro per aktie, 26 procent højere end samme kvartal sidste år. SEB kommer med regnskab tirsdag, hvor der forventes overskudsfremgang på 50 procent. Fredag forventes Danske Bank at levere et EPS-overskud på 5,44 kr. Per aktie, 172 procent op i forhold andet kvartal sidste år (og mon ikke der kommer en opjustering af ledelsens årsforventning?) 

Kvartalets vindere ses at blive finans (+17 procent) og tech (+44 procent), mens taberne bliver industri (minus 9 procent) og ejendomsselskaber. Healthcare ventes at lande med en lille overskudsfremgang på to procent.  

Vi forventer altså, at der kan komme lidt uro på aktiemarkedet de næste 3-4 uge i regnskabssæsonen, hvor det sandsynligvis ender med store tabere og vindere.     

Punkt to: Rentemarkederne har reageret med en vis forsigtighed på de seneste gode inflationstal. Men der er altså stadig 93 procents sandsynlighed for en renteforhøjelse på FED-mødet den 26. Juli. Til gengæld er sandsynligheden for endnu en renteforhøjelse i løbet af efteråret aftaget meget.  

Antager vi, at der kommer en renteforhøjelse på 0,25 procent i slutningen af juli, så er der 58 procents sandsynlighed for at renten er sat ved efter rentemødet den 31. Januar 2024, og kun ti procents sandsynlighed for en renteforhøjelse mere. Markedet begynder altså nu at kunne øjne rentesænkninger forude, og det har historisk været rigtigt godt for aktiemarkederne. Især når der ikke samtidig er udsigt til en dyb recession, hvad der ikke er stor sandsynlighed for lige foreløbig.  

Punkt tre: Overordnet ser det tekniske billede fortsat godt ud. Men tech-aktierne, som har været ledende for det øvrige aktiemarked, har nu for alvor brug for en pause. Med andre ord: de virker overkøbte. Men det er slet ikke sikkert, at denne pause kommer, hvis de store techselskaber leverer gode Q2-resultater. Og det er sandsynligt. Og så står der fortsat masser af kapital parat til at gå ind i tech ved mindre tilbagefald. 

I ugen, der gik, klarede Økonomisk Ugebrevs Portefølje sig igen tilfredsstillende:  Med et afkast i år på 7,3 procent har vi overhalet C25-indeks, men halter fortsat én procentpoint bagefter Copenhagen Benchmark indeks. Vi vurderer fortsat vi har en god balance mellem vækst og defensive.  

Vi har i den forgangne uge købt en lille post i en ETF fond baseret på det amerikanske VIX indeks, som svinger med nervøsiteten i markedet. Vi har altså købt lidt beskyttelse, hvor der kan hentes gevinster ved markedsuro. VIX ligger nu på et historisk lavpunkt (link- ), hvor der sjældent har været kursfald under det aktuelle leje, men hvor der et stort potentiale opad. Det skal påpeges, at der selvfølgelig stadig er betydelig risiko forbundet med denne investering.  

Seneste indlæg

15/07/2023
Langers Skarpe: Startsignal for flerårigt aktierally, men kortsigtede snubletråde 
  I den forgangne uge kom flere nøgletal, som indikerer, at inflationen i USA nu for alvor er på vej ned. Først kom data …
08/07/2023
Langers Skarpe: Udskudte rentesænkninger giver kortvarig nervøsitet, men optrenden er intakt  
  På det seneste har været meget fokus på overraskende stærke amerikanske jobtal, og at det skulle være baggrunden for svagere aktiemarkeder. Det er …
01/07/2023
Langers Skarpe – Festen er startet, og den kommer til at fortsætte
Vi starter med lidt historiefortælling: De første to uger af juli måned har siden 1928 i gennemsnit været den bedste to ugers-periode på aktiemarkedet …
24/06/2023
Langers Skarpe – Så kom korrektionen ned, men stopper det her?
I sidste uges udgave af min aktiekommentar varslede jeg en negativ korrektion de kommende uger, dels fordi aktiemarkederne var ekstremt overkøbte i teknisk forstand, …
17/06/2023
Langers Skarpe – Markedet kortsigtet overkøbt, men efterslæb for healthcare
Den forgangne uge på aktiemarkederne var meget forvirrende: Både den amerikanske og europæiske centralbank kom med nye rentemeldinger, som var til den negative side. …
10/06/2023
Langers Skarpe – Hold øje med rentemøde på onsdag
Af mange gode grunde forventer vi fortsat stærke aktiemarkeder resten af året. Men på den korte bane forventer vi en mulig forhindring, vi skal …