Langers Skarpe. Af med skyklapperne: Nu ligner det optræk til noget grimt.

lørdag 19. februar 2022 kl. 12:38
af Aktieugebrevet Invest

Fredagens lukkekurser kan blive et af de vigtigste signaler i år: De toneangivende indeks, altså den tyske Dax future og den amerikanske S&P future, lukkede på helt afgørende pejlemærker, som vi mange gange tidligere har fremhævet.  Det drejer sig om den tyske aktiefuture i 15.000 niveau (lukkede fredag i 15.048) og den amerikanske aktiefuture i 4.400 (lukkede fredag i 4.380).

De to kursniveauer er vigtige, fordi de siden foråret 2021 har fungeret som vigtige støttemærker knap ti gange. Brud af disse pejlemærker vil teknisk blive opfattet som beviset på dannelsen af en langsigtet topformation, som kan være forvarsel om en markant større nedtur herfra.

Vil der så være logik i den store nedtur herfra, hvor vi foreløbig har fået det, det opfattes som en normal korrektion? Desværre ja: det virker ikke længere som en god strategi at ignorere, at den amerikanske centralbank de næste ti måneder ses at gennemføre 6-7 renteforhøjelser, samtidig med at den økonomisk vækst er aftagende. Med allerede 1-2 renteforhøjelser på næsten rentemøde i marts, eller før.

Det bedste håb for aktiemarkedet er nu, at inflationen begynder at aftage. Men løninflation i kølvandet på et presset arbejdsmarked har potentialet til at forstærke inflationen gennem hele 2022.

Det er tydeligt, at både rentemarkederne – og nu også aktiemarkedet- er ved at opgive håbet og gå ind i en ny erkendelse. Vi skal med stor sikkerhed igennem en periode de næste måneder med store finansielle og makroøkonomiske omvæltninger. Det bliver derfor stadig vigtigere at positionere sig i de rigtige aktier og sektorer.

I Økonomisk Ugebrevs Portefølje og vores investeringsfond, som netop er åbnet som en almindelig investeringsforening, planlægger vi de næste uger at reducere aktievægten og fokusere på stabile aktier, som vi ikke forventer vil blive revet med ned i den større aktienedtur.  Vi overvejer også at gå ind i nogle billige ETF’er, der har karakter af afdækningspositioner, altså som udvikler sig modsat det generelle aktiemarked.

I investeringsfonden, som man kan læser mere om her, ligger afkastet fortsat bedre end Copenhagen bench marked med plus tre procentpoint og godt fem procentpoint bedre end C25 indeks.

Pas på shortfondene, når køberne forsvinder: Vi nærmer os med hastige skridt en situation, hvor køberne i mange mellemstore og mindre aktier stille og roligt forsvinder. I negative markeder, som vi ser for tiden, betyder det, at fundamentale værdiansættelse betyder stadig mindre, og udbud og efterspørgsel kommer til at betyde alt.

At markedet på den måde skifter ham, er ikke kendt viden for de fleste mindre erfarne investorer. Det betyder, at man meget let kan blive rundbarberet, hvis man sidder og kigger på regneark, værdiansættelser og udvikling i overskud og omsætning. Ja, også gode selskaber med udsigt til stigende overskud, kan blive sat meget, meget langt ned, alene på grund af ubalancer mellem udbud og efterspørgsel i aktien.

Også for de store aktier kan den slags skævheder betyde dramatiske kursfald, som kan være svære at forstå. Eksempelvis er Ambu siden toppen i kurs 350 nu faldet ca. 70 procent til en kurs lige over 100 fredag. Mange investorer holder nok fast i aktien på dette leje, fordi de er faldet så meget. Men der er næppe mange købere, fordi aktien længe har været i frit fald. Og det giver shortfondene meget let spil, og det ved de godt.

De bliver ved med at låne Ambu-aktier af professionelle investorer og sælge aktierne i markedet. Og det presser aktien yderligere. Ifølge Finanstilsynet er hele 13 procent af aktiekapitalen i Ambu nu shortet, og andelene stiger nærmest dagligt. På et tidspunkt skal shortfondene tilbagekøbe de aktier, de har lånt.

Men der kan være meget langt ned endnu: Aktien handles til over 100 gange det forventede overskud i år, og 60 gange det forventede overskud næste år. Det er analytikernes gennemsnitsforventninger. Så Ambu aktien kan let blive halveret herfra, hvis shortfondene fortsat vælger at smadre aktien.

Det er virkeligheden på det aktuelle aktiemarked.

Vi har kig på flere danske aktier, hvor shortfondene nu begynder at accelerere deres positioner. Det drejer sig blandt andet om store aktier, hvor historien på 1-2 års sigt ellers ser supergod ud. Men hvis shortfondene på den korte bane udnytter, at alle andre investorer sidder på hænderne, kan selv gode aktier blive smadret til ukendelighed.

Seneste indlæg

27/03/2022
Langers Skarpe: Imponerende styrke i aktiemarkedet. Men holder det?
Aktiemarkederne holder stand, og det er i virkeligheden dybt imponerende, da advarselssignalerne fortsat står i kø. Hvis vi forholder os til de fundamentale forhold, …
20/03/2022
Langers Skarpe: Gambling på fredsaftale og centralbank-redning
Den første rigtige krig i Europa siden 2. verdenskrig er fortsat i fuld gang i Ukraine, og vi ved grundlæggende ikke, hvordan tingene vil …
15/03/2022
Langers Skarpe, Investorfokus skifter fra Ukraine til inflation og renter
Aktiemarkederne har den seneste uge været præget af et stort skifte i investorernes syn på, hvad der er de afgørende drivkræfter. Indtil for en …
26/02/2022
Langers Skarpe: Ukraine-krisen er kun lige startet, men usikkerheden lavere
Aktiemarkederne har de seneste dage stort set neutraliseret de kæmpe kursfald, som satte ind i starten af ugen, da russiske tropper gik ind i …
19/02/2022
Langers Skarpe. Af med skyklapperne: Nu ligner det optræk til noget grimt.
Fredagens lukkekurser kan blive et af de vigtigste signaler i år: De toneangivende indeks, altså den tyske Dax future og den amerikanske S&P future, …
12/02/2022
Langers Skarpe: Aktie-uroen er på vej tilbage: Fokusér på sektorer
Fredag aften efter dansk lukketid begyndte de amerikanske aktier for alvor at vende nedad igen. Ugen har ellers været præget af en dans på …