Langers Skarpe: Aktiekrakindikator på flerårigt lavpunkt

søndag 22. maj 2022 kl. 19:10
af Aktieugebrevet Invest

Aktiemarkederne står foran to stærke modsatrettede drivkræfter. På den ene side er aktiemarkederne stærkt oversolgte, og det giver god mulighed for en positiv korrektion over de næste uger. På den anden side har vi endnu ikke fået den sædvanlige kapitulation med storudsalg under ekstremt stor omsætning, som ofte varsler afslutningen på et bear marked.

Nedturen har indtil videre været moderat faldende aktiemarkeder under tynd omsætning, og flere vigtige indikatorer er stadig langt fra at signalere ”panik”. Det drejer sig blandt andet om nervøsitetsindikatoren VIX, men også krakindikatoren SKEW viser på ingen måde, at de professionelle investorer forventer et kommende aktiekrak.

Faktisk står SKEW for tiden på et flerårigt lavpunkt, og det indikerer, at relativt få professionelle investorer har indgået forsikringskontakter for at dække sig af mod store kursfald. Overordnet peger det i retning af, at aktiemarkederne enten fortsat vil sive stille og roligt de næste måneder.

Eller også er vi ved at se oplægget til dannelsen af en bundformation. Og det er det sidste scenarie, vi ser stor sandsynlighed for. Særligt forventer vi, at de ikke-konjunkturfølsomme aktier nu er ved at bunde ud.

Nedtonet forventning til rentestigning

Vi har i tidligere udgave af den ugentlige aktieanalyse påpeget, at der på det seneste har været tegn på, at forventningerne til amerikanske renteforhøjelser er ved at vende nedad. Dette billede er blevet bekræftet yderligere den seneste uge.

Forventningerne til forhøjelser fra den amerikanske centralbank hen mod næste sommer er den seneste måned markant nedtonet. For blot en måned siden var der 31 procent sandsynlighed for en kort amerikansk FED-rente over 3,5 procent i juni 2023, og den implicitte sandsynlighed for en sådan rentestigning er aktuelt kun 8 procent.

Både de lange og korte amerikanske renter viser nu tegn på en teknisk topformation. Forklaringen på denne udvikling er, at alene markedets forventninger til fremtidige rentestigninger allerede har udløst disse rentestigninger, og det har allerede sat en bremse på den økonomiske vækst.

Det lyder måske lidt kompliceret, men dette bilede bekræftes af faldende amerikanske inflationsforventninger. De femårige amerikanske inflationsforventninger er siden 21. april dykket fra 2,67 procent til 2,22 procent, og det svarer til samme inflationsforventning, som vi så tilbage i starten af 2022.

Da vi samtidig ved, at aktiemarkedet som regel er 6-9 måneder foran den makroøkonomiske virkelighed, vi kan aflæse i hard data, så er det faktisk sandsynligt, at aktiemarkederne fra nu af bunder ud. Især for de ikke-konjunkturfølsomme aktier.

Større vægtning af stærke danske aktier

Det er begrundelsen for, at vi i Økonomisk Ugebrevs Portefølje, og i investeringsfonden Aktieugebrevet Invest, de seneste uger har skruet op for vægtningen af en stribe stærke danske storaktier, som efter vores vurdering er sat alt for meget ned i værdiansættelse.

Vi forudser, at disse aktier over de kommende år vil levere afkast, som ligger betydeligt over det generelle aktiemarked. Man kan sige, at vi investerer i fremtiden, og det sker, selvom der på den korte bane kan komme nogle yderligere kursfald.

Ugens danskere vindere og tabere Ugens store historie var at Bavarian fik en stor vaccineordre, og det fik aktien til at skyde i vejret med 65 procent. Ordren indeholde store perspektiver for Bava, og så har det også hjulpet på købsinteressen, at aktien er en af de mest shortede danske aktier.

Også Ambu fik et los opad, efter det kom frem, at selskabets adm. direktør er blevet fyret. Måske kan der også her komme mere købsinteresse, da hele 17 procent af aktiekapitalen er shortet i selskabet. Andre vindergrupper lå særligt indenfor de dyre tech- og healthcare aktier, samt transportaktierne. Udsigten til vigende renter er godt for tech- og healthcare aktier, og der var blandt andet solide kursstigninger til ChemoMetec, Netcompany og Genmab.

For transportaktierne gav det et løft, at der nu er udsigt til, at Kina genåbner sine havne efter en langvarig corona-lukning, og det ventes at udløse en massiv aktivitetsudvidelse.

Seneste indlæg

11/03/2023
Langers Skarpe – Bankstress rammer aktiemarkederne med en forhammer
Hidtil har der ikke været store negative effekter på de finansielle virksomheder af de stigende obligationsrenter. Men det skete i den grad torsdag og …
04/03/2023
Langers Skarpe – Har jeg fuldstændig fejllæst markedet?
Svaret på dette lidt selvdestruerende spørgsmål er: ja, i hvert fald siden jeg skrev min aktiekommentar for en uge siden. Med de stigende renter …
25/02/2023
Langers Skarpe – Så kom inflationsfrygten for alvor tilbage
Vi skrev allerede for en uge siden på denne plads, at aktiemarkederne igen var på vej mod mere turbulente tider. Inflationen tikker uden tvivl …
18/02/2023
Langers Skarpe – Finansmarkederne på vej ud i ny turbulens
Signalerne, der har styret finansmarkederne de seneste måneder, er nu under hastig forandring. Konsensus har været, at inflationen var på vej ned, og at …
11/02/2023
Langers Skarpe – Risikoindikatorer skifter fra grønt til gult
Aktiemarkederne er tydeligvis udmattede efter en hæsblæsende januar med solide kursstig­ninger. I første omgang opfatter vi det kun som gevinsthjemtagning hos de investorer, som …
04/02/2023
Langers Skarpe – Efter aktiefest: Maven siger sælg, hovedet siger behold
Januar sluttede med en buldrende aktiefest for cykliske aktier og vækstaktier, især tech. Med de seneste meldinger fra centralbankerne ligger det fast, at der …