Langers Skarpe. Gamechanger på nervøst aktiemarked: Afvent renteudviklingen

lørdag 20. februar 2021 kl. 11:24
af Aktieugebrevet Invest

Gamechanger på nervøst aktiemarked: Afvent renteudviklingen

Umiddelbart ser det ud til, at optimismen nu stille og roligt er ved at sive ud af aktiemarkedet. For blot en uge siden så vi de første spæde signaler til et nyt aktierally. Men på de finansielle markeder kan en enkelt uge skabe en helt anden verden. Og hvad er så ændret den seneste uge?

Jo, i den vestlige verden er obligationsrenterne nu for alvor begyndt at stige. Vi påviste tidligere på ugen i en teknisk analyse på ugebrev.dk, at 15 års faldende obligationsrenter i Europa nu er blevet afløst af en stigende rentetrend. Hvis dette billede bekræftes de kommende uger, er der tale om intet mindre end en voldsom gamechanger på de finansielle markeder.

Stigende obligationsrenter vil af mange grunde vende op og ned på det billede, vi har set de seneste år. Vi har i ugens løb bragt flere analyser på ugebrev.dk fra de internationale finanshuse om betydningen af stigende obligationsrenter. Men helt firkantet kan man sige, at historien om, at der ikke er andre steder at gå hen end aktiemarkedet, nu er ved at ændre sig.

Når obligationsrenten stiger (og obligationskurserne dermed falder), vil obligationer alt andet lige, blive mere attraktive i forhold til aktier end tidligere. Fortsætter obligationsrenten op, vil de store investorer begynde at trække ud af aktier og igen over i obligationer på grund af det mere konkurrencedygtige afkast.

Vi er ikke der endnu, men vi nærmer os.

Flere internationale finanshuse vurderer, at billedet for alvor begynder at skifte, når den 10-årige amerikanske statsrente krydser op gennem 1,5 procent. Alene i februar er den amerikanske rente steget fra 1,1 procent til 1,34 procent, som var lukkekursen fredag aften. Og i den forgangne uge gik det rigtig hurtigt opad.

I første omgang har vi set mere nervøse aktiemarkeder, der har testet vigtige støtteniveauer nedad. For den vigtige tyske DAX aktiefuture har vi set flere tests af det vigtige pejlemærke i 13.900, som indtil videre holder stand. Samme billede har vi set i USA. Så indtil videre holder investorerne vejret, og håber på, at rentestigningerne i denne omgang er overstået.

Vi tror, at obligationsrenterne, efter en pause, kommer til at fortsætte stigningerne. Og derfor er det efter vores vurdering nu, man skal til at positionere sin aktieportefølje til den nye verden. Vi har tidligere påpeget, at bankaktierne er et godt sted at være i et markedsmiljø med stigende obligationsrenter. Derfor er vi nu også i Økonomisk Ugebrevs Portefølje ved at opbygge en større position i bankaktier.

Til gengæld er vi skeptiske overfor de dyreste biotek- og teknologiaktier, fordi deres værdiansættelser i høj grad er baseret på tilbagediskonterede betalingsstrømme mange år frem i tiden. Og når analytikerne lægger en højere rente ind i modellerne, så vil det alt andet lige presse kursestimaterne.

Så der er grund til at tro, at de meget dyre bigfarma og tech aktier vil blive presset. Altså med mindre der er særlige historier, som eksempelvis i den seneste positive melding fra Novo Nordisk. Vi bemærker, at aktier som Chr. Hansen, Simcorp, cBrain, Coloplast og Netcompany blev sat ned i denne uge. Vi tror, at denne tendens kan fortsætte.

Vi bemærker også, at de relativt billige industri- og transportaktier klarede sig godt i den forgangne uge. De er ikke på samme måde renteafhængige, med mindre de er meget gældstyngede eller afhængige af rentefølsomme sektorer. Flotte plusser var der til FLS, Carlsberg, NTG, DS Norden, Harboes og TCM.

Disse selskaber vil også blive begunstiget af en genåbning af de vestlige samfund i kølvandet på faldende smittetal og flere vaccinerede.

En normalisering af samfundsøkonomierne vil uden tvivl løfte den økonomiske vækst, som rigtigt mange virksomheder vil blive begunstiget af. Og så tæller det også med i det store billede, at både industri- og bankaktierne i Q4 har klaret sig resultatmæssigt bedre end analytikerne havde ventet. Og det er allerede begyndt at smitte positivt af på analytikernes i forvejen meget positive forventninger til resultaterne i 1. kvartal 2021.

First North selskabet Valuer går på børsen mandag: Som det er fremgået af en omfattende analyse i Økonomisk Ugebrev, er vi meget skeptiske over for den ekstremt gavmilde værdiansættelse af Valuer ved børsentreen mandag. Pre money er værdiansættelsen sat til 300 mio. kr. Og med de mange usikkerheder, uklarheder og den lave omsætning i selskabet forventer vi, at der er stor sandsynlighed for, at aktien ligger under børssalgskursen om 6-12 måneder.

Der er ingen tvivl om, at den hype, hovedaktionær Michael Moesgaard Andersen tidligere har skabt om sine selskaber Penneo og Konsolidator, betyder, at mange investorer uden nærmere eftertanke smider penge ind i Valuer. Derfor ser vi også en markant kursstigning fra børsstarten mandag. På grund af mange uklarheder har vi besluttet, at Valuer bliver et af de selskaber, vi bider os fast i og graver dybt, ligesom vi gjorde med Waturu, NPinvestor og Conferize.

Seneste indlæg

11/03/2023
Langers Skarpe – Bankstress rammer aktiemarkederne med en forhammer
Hidtil har der ikke været store negative effekter på de finansielle virksomheder af de stigende obligationsrenter. Men det skete i den grad torsdag og …
04/03/2023
Langers Skarpe – Har jeg fuldstændig fejllæst markedet?
Svaret på dette lidt selvdestruerende spørgsmål er: ja, i hvert fald siden jeg skrev min aktiekommentar for en uge siden. Med de stigende renter …
25/02/2023
Langers Skarpe – Så kom inflationsfrygten for alvor tilbage
Vi skrev allerede for en uge siden på denne plads, at aktiemarkederne igen var på vej mod mere turbulente tider. Inflationen tikker uden tvivl …
18/02/2023
Langers Skarpe – Finansmarkederne på vej ud i ny turbulens
Signalerne, der har styret finansmarkederne de seneste måneder, er nu under hastig forandring. Konsensus har været, at inflationen var på vej ned, og at …
11/02/2023
Langers Skarpe – Risikoindikatorer skifter fra grønt til gult
Aktiemarkederne er tydeligvis udmattede efter en hæsblæsende januar med solide kursstig­ninger. I første omgang opfatter vi det kun som gevinsthjemtagning hos de investorer, som …
04/02/2023
Langers Skarpe – Efter aktiefest: Maven siger sælg, hovedet siger behold
Januar sluttede med en buldrende aktiefest for cykliske aktier og vækstaktier, især tech. Med de seneste meldinger fra centralbankerne ligger det fast, at der …