Langers Skarpe: Her er forklaringen på ugens blodbad i danske aktier

lørdag 06. marts 2021 kl. 10:37
af Aktieugebrevet Invest

 Vi har netop været igennem en højst usædvanlig uge for det danske aktiemarked. Hovedparten af de store danske kvalitetsaktier blev sat voldsomt ned. Og det er sket samtidig med, at de europæiske aktier faktisk klarede sig flot, med små plusser.

Vi har analyseret ugens handelsmønster i de danske aktier, og vi er kommet frem til en meget overraskende konklusion, som giver positive forhåbninger for danske aktier igen meget snart.

Som det fremgår af denne kursgrafik  er det danske aktiemarked over de seneste to uger faldet næste otte procent, mens de toneangivende europæiske aktieindeks i samme periode ligger i et lille plus.

Vi ser, at der er to hovedforklaringer på den store nedtur. For det første har de danske aktier været presset af svaghed i europæiske healthcare aktier. Da det danske indeks er meget tungt vægtet af lifescience, dvs. medicinal, medtech og biotech, har det kostet dyrt på det danske indeks.

Her er dog lys for enden af tunnelen. Det europæiske farma-indeks  ser ud til at være tæt på en teknisk bund. I en worst case kan der være fem procent ned til den endelige bund. Altså som vi ser billedet lige nu.

Men det er slet ikke den vigtigste forklaring.

Som bekendt er forsikringsselskabet Tryg midt i en emission , hvor der skal sælges nye aktier for 37 mia. kr. Efter danske forhold er det en enorm emission, og det, der sker nu, er, at de flytter hele det danske aktiemarked nedad.

Mange internationale investorer vægter danske aktier efter landets vægt, enten for hele aktiemarkedet eller vægten for den finansielle sektor, når det gælder Tryg. Det betyder alt andet lige, at mange udenlandske (og danske investorer) sælger ud af alle de andre danske aktier, for at ”få plads” til flere Tryg aktier i deres portefølje.

Efter opkøbet af det store engelske forsikringsselskab kommer Tryg til at fylde meget mere, både i det danske aktieindeks, men også i det europæiske forsikringsindeks. Så mange udenlandske investorer skal have flere Tryg aktier, og de reducerer altså i mange tilfælde tilsvarende i andre danske aktier.

Det er gået ud over mange af de store og stærke danske C25-aktier, altså der hvor der er likviditet. Da efterspørgselssiden har været relativt svag de seneste uger på grund af stigende obligationsrenter, og udbudssiden altså ekstra stor, så er det klart, at de danske aktier får ekstra stor hug nedad.

Vi har set en stribe af de store aktier blive sat ganske betydeligt ned. Og det er altså ikke fordi de bagvedliggende selskaber er blevet ringere. Noget af kursfaldet skyldes dog også stigende obligationsrenter, som betyder at de professionelle investorer også justerer på deres DCF-modeller med tilbagediskontering af cash flow.

Men vores bundlinje er, at en stribe danske storaktier nu er sat for meget ned. Og vi nærmer os en række meget interessante køb på langt lavere kursniveauer end for blot to måneder siden. Eksempelvis er Genmab blevet sat ned fra kurs 2700 til kurs 1900, altså et kursfald på ca. 30 procent. Også Vestas, Ørsted og andre C25 aktier har fået store hug. Vi vil i den kommende tid vurdere, hvilke aktier vi skal gå ind i, og hvornår det skal være.

I Økonomisk Ugebrevs Portefølje har vi i årets første to måneder ligget forsigtigt investeret, dels i billige turn around cases, og dels har vi ikke haft hele kapitalen i spil. Aktuelt ligger vi en smule bedre end Copenhagen bench mark indeks. Men vi nærmer os sandsynligvis også tiden, hvor vi vil skrue markant op for risikoen.

Har amerikanske teknologiaktier nået bunden?

Vores overvejelse om at skrue op for risikotagningen skyldes også den seneste tids udvikling i de amerikanske teknologiaktier og i obligationsrenten. Den tiårige amerikanske statsrente er nu gået markant over det kritiske 1,5 procent pejlemærke, som af nogle finanshuse var udpeget som crashpunktet. Det er ikke sket, og det ser ud til, at markedet nu fokuserer mere på, at væksten i den vestlige verden er på vej frem.

Der er ingen tvivl om, at de amerikanske teknologiaktier er faldet kritisk meget de seneste uger. Men vi ser god mulighed for, at vi er ved at nå bunden, i hvert fald i første omgang, efter teknologiaktierne fredag aften kom meget stærkt tilbage. Det passer godt med, at Nasdaq nu har nået en vigtig teknisk støtte. Da teknologiaktierne har trukket det generelle aktiemarked ned, kan der komme lidt mere ro på nu, og især hvis obligationsrenten også tager en slapper og måske siver lidt tilbage.

Vores bundlinje er, at der de kommende uger kan opstå nogle meget spændende købsmuligheder, men stadig under tæt hensyntagen til udviklingen i det generelle aktiemarked. Handlen med tegningsretter i Tryg løber helt til den 19. marts, hvorfor der kan være urolige danske aktiemarkeder indtil da.

Seneste indlæg

01/05/2021
Langers Skarpe: Ny nervøsitet på aktiemarkedet, hvor skal man søge ly for stigende obligationsrenter?
 Euforien på de finansielle markeder er baseret på, at centralbankerne formår at holde de lange obligationsrenter nede. De vil holde hånden under de oppustede …
19/04/2021
Langers Skarpe: Deltag i festen, men undgå tømmermænd og forlad den i tide
De vestlige aktiemarkeder fortsætter ufortrødent stigningerne, og på det seneste har det igen været teknologi og cykliske forbrugsaktier, der har trukket mest. Den seneste …
10/04/2021
Langers Skarpe: Nu kommer 1. kvartalsregnskaberne, og de bliver gode
Kommentaren åbnes mandag kl. 11. Læs den for 1 kr. Langers Skarpe: 1. kvartalsregnskaberne bliver gode I denne uge starter sæsonen for 1. kvartalsregnskaber …
04/04/2021
Langers Skarpe. Aktierne boomer: For godt til at være sandt?
Aktierne boomer: For godt til at være sandt? Torsdag aften op til amerikansk lukketid kl. 22 gik de vestlige aktiemarkeder amok. Det danske aktiemarked …
27/03/2021
Langers Skarpe: Så er der dømt aktierally
Fredag aften kom startsignalet til det næste aktierally i europæiske – og danske – aktier, da både tyske og amerikanske aktier steg kraftigt. Det …
21/03/2021
Langers Skarpe: Aktiemarkeder foran højrisikoperiode
Vi vil endnu ikke dømme nedtur på aktiemarkederne. Men det er helt klart, at risikoen på aktiemarkederne de seneste uger har taget et kæmpe …