Langers Skarpe – Hvad tror du mest på: Pest eller kolera?

lørdag 25. marts 2023 kl. 12:50
af Aktieugebrevet Invest

Signalerne på finansmarkedet har på få uger udviklet sig total kaotisk og modstridende: Den amerikanske centralbank har blikket stift rettet mod bekæmpelse af inflationen, og FED-medlemmer forudser 1-2 renteforhøjelser mere i år, hvorefter centralbanken forventes at sænke renten næste år. Men rentemarkedet har en helt anden opfattelse af forholdene.

De implicitte renter indikerer, at FED allerede på de næste møder vil nedsætte den korte rente, og det kan måske allerede ske i løbet af de næste uger.

Bag de to meget modsatrettede opfattelser af ”verden” ligger, at centralbanken og rentemarkedet lige nu lader sig styre af to forskellige kræfter: Centralbanken ser især på inflationen, som fortsat er høj og måske stigende. I hvert fald peger en helt ny erhvervstillidsmåling fra S&P Global på fortsat solid vækst i USA og stigende salgsinflation.

Rentemarkedet kigger en helt anden vej. De ser en hård økonomisk recession lige forude, på grund af voldsomme kreditstramninger i banksektoren og afledte virkninger på samfundsøkonomien i kølvandet på den ulmende bankkrise.

Bankkrisen er slet ikke overstået, måske snarere tværtimod. Flere indikatorer for graden af stress i banksystemet viser, at forholdene langt fra er tilbage til normalen. På få uger har det ændret markedets forventninger til snarlige rentesænkninger fra FED.

Det store spørgsmål er, hvad de to scenarier vil betyde for udviklingen på aktiemarkedet? Umiddelbart er det en grim cocktail med både fortsat bankstress og udsigt til flere renteforhøjelser.

På den anden side er det positivt, at de vestlige økonomier lige nu virker meget robuste. Også den nyeste erhvervstillid for Eurozonen viser positive takter: ”Eurozone economic growth accelerated to a ten-month high in March according to the latest flash PMI survey data, adding to signs that the economy is reviving after falling into decline late last year. Inflationary pressures have meanwhile continued to moderate, with input prices even falling sharply in manufacturing.”

Vi står altså med ret vilde modsætninger: Renterne siger recession lige forude, mens de ledende økonomiske indikatorer viser en solid og stabil makroøkonomi.

Der er rigtig mange udfaldsrum med dette meget forvirrede billede. Hvis jeg skal give et (meget usikkert) bud på, hvad der ligger forude, ser det sådan ud: I forhold til den relativt robuste økonomi, som vi har set de seneste måneder, tror jeg, at denne robusthed vil fortsætte. Det er oplagt, at bankerne nærmest uanset hvad vil stramme deres kreditgivning i lyset af de øgede makroøkonomiske usikkerheder.

Vi tror også, at den amerikanske centralbank vil ”lytte” til markedet og nedtone det rentestigningsscenarie, som findes lige nu. I bedste fald vil der komme en rentesænkning indenfor den næste måned. Og det vil aktiemarkedet reagere meget positivt på. Det er lidt drømmetænkning, fordi FED så også skal tro på, at inflationen er på vej ned mod bankens målsætning. Og det er lidt svært at tro på lige nu.

Skrækscenariet er, at der fortsat vil være bankstress, og bankernes kreditgivning slår samfundsøkonomien i stykker, samtidig med at centralbankerne hæver de korte renter. Det vil være dobbeltødelæggende, og det vil uden tvivl kaste de vestlige økonomier ud i en hård recession. Det tror vi ikke, at ECB og FED vil være med til. Og hvad er det så, at aktiemarkedet aktuelt fortæller os? Trods uroen på aktiemarkederne har det været en god uge for de defensive health care aktier. Novo Nordisk steg flotte 8 pct. Andre aktier med plusser i den forgangne uge var Lundbeck, ALK-Abelló, Genmab og Bavarian, hvor sidstnævnte er ved at finde en teknisk bund.

Amerikanske techaktier har den seneste tid klaret sig flot, og på hjemmebanen har det været med til at hive Netcompany og RTX med op.

De større bankaktier slap nådigt igennem ugen med kursfald på 1-2 pct., efter at de har fået store kurshug de seneste uger. Da vi har været tungt vægtet med bankaktier i Økonomisk Ugebrevs Portefølje er det også gået ud over det samlede afkast, som nu ligger efter det danske aktieindeks. Vi har dog grund til at tro, at de danske bankaktier vil klare sig godt herfra. Ikke mindst fordi dansk økonomi viser god robusthed, og scenariet med markant stigende nettorenteindtægter ikke er ændret på den korte bane.

Men det er også klart, at når den europæiske centralbank begynder at nedsætte de korte renter igen, så vil det gå ud over bankernes renteindtægter på grund af faldende udlånsrenter. Det er dog et scenarie, som vi ikke kan se for os lige nu. Derfor tror vi også på et comeback for bankaktierne, når der falder lidt mere ro på den internationale bankstress.

Morten W. Langer

Her kan du tilmelde dig Økonomisk Ugebrevs gratis nyhedsbreve om:

Aktieinvestering, Finansiel virksomhed, Ledelse & Strategi, Samfundsansvar og Bestyrelsesarbejde

 

 

Seneste indlæg

25/03/2023
Langers Skarpe – Hvad tror du mest på: Pest eller kolera?
Signalerne på finansmarkedet har på få uger udviklet sig total kaotisk og modstridende: Den amerikanske centralbank har blikket stift rettet mod bekæmpelse af inflationen, …
11/03/2023
Langers Skarpe – Bankstress rammer aktiemarkederne med en forhammer
Hidtil har der ikke været store negative effekter på de finansielle virksomheder af de stigende obligationsrenter. Men det skete i den grad torsdag og …
04/03/2023
Langers Skarpe – Har jeg fuldstændig fejllæst markedet?
Svaret på dette lidt selvdestruerende spørgsmål er: ja, i hvert fald siden jeg skrev min aktiekommentar for en uge siden. Med de stigende renter …
25/02/2023
Langers Skarpe – Så kom inflationsfrygten for alvor tilbage
Vi skrev allerede for en uge siden på denne plads, at aktiemarkederne igen var på vej mod mere turbulente tider. Inflationen tikker uden tvivl …
18/02/2023
Langers Skarpe – Finansmarkederne på vej ud i ny turbulens
Signalerne, der har styret finansmarkederne de seneste måneder, er nu under hastig forandring. Konsensus har været, at inflationen var på vej ned, og at …
11/02/2023
Langers Skarpe – Risikoindikatorer skifter fra grønt til gult
Aktiemarkederne er tydeligvis udmattede efter en hæsblæsende januar med solide kursstig­ninger. I første omgang opfatter vi det kun som gevinsthjemtagning hos de investorer, som …