Langers Skarpe: Hvor skal man søge ly for rentespøgelset?

søndag 20. juni 2021 kl. 10:32
af Aktieugebrevet Invest

Med den amerikanske centralbanks melding om, at den nu ser to forhøjelser af den korte rente i 2023, skulle man tro markedet ville tage det med et skuldertræk. Men så kom det amerikanske medlem af FED’s pengepolitiske komité, Bullard, fredag på banen.

Bullard gentog blot meldingen: Ja, vi skal til at se på at stramme pengepolitikken, det der kaldes Tapering.

Men det var tilsyneladende ikke et budskab, som markedet havde lyst til at høre lige nu. For det udløste fredag massive kursfald på både det amerikanske og europæiske aktiemarked.

Og egentlig er det logisk nok. Centralbankernes stimulanser har de seneste mange år drevet aktiepriserne op på grund af pengerigelighed. Og nu skal man så til at tænke på, at pengerigeligheden bliver indskrænket. Nu skal centralbankerne altså til at betale regningen.

Problemet er, at den kan blive meget stor. Fredag var aktiemarkedet ekstremt nervøst, og stort set alle sektorer blev sendt ned. Og det var ikke bare et hysterisk aktiemarked, der reagerede.

Rentemarkederne, som plejer at være meget mere ædruelige og saglige end aktiemarkederne, gav også nogle overraskende markante signaler. Eksempelvis er den to-årige amerikanske statsrente på få dage steget fra 0,16 procent til 0,23 procent, hvilket er det højeste niveau siden april 2020. Altså i starten af den amerikanske coronanedlukning.

Der er stadig et stykke vej til en kort markedsrente, der modsvarer to renteforhøjelser á 0,25 procentpoint fra det aktuelle leje. Men vi kan meget vel være startet på en rejse, hvor stigningerne løber langt foran den amerikanske centralbanks meldinger.

I givet fald forventer vi senere formildende ord fra den amerikanske centralbankchef Powell, som vil forsøge at gyde olie på vandene, og det vil sikkert også lykkes. I hvert fald for en tid.

Men indtil da, hvad så? Vi vil den kommende tid se meget på, hvad markedet fortæller os.

Fredag lukkede det styrende amerikanske S&P 500 index (futuren) under 50 dages glidende gennemsnit. Det er femte gang siden marts 2020, at dette indeks går under det mellemlange glidende gennemsnit. De fire andre gange er der kommet et relativt hurtigt comeback, som har bragt aktierne op over dette glidende gennemsnit igen.

Det kan godt ske igen. Men vi tror ikke meget på det med mindre Powell hiver i håndbremsen.

I vores kortsigtede basisscenarie ser vi S&P Future teste ned mod 4050, godt 2 procent nede fra lukkekursen fredag aften i 4150. Falder 4050-støttemærket er der for alvor ulykker forude. Vi giver dette scenarie en 25 procent sandsynlighed.

Mest sandsynligt ser vi igen en test op mod 50 dages glidende gennemsnit i 4180, men dette niveau bliver vanskeligt at bryde. Og herfra ser vi stor mulighed for, at det atter går nedad bakke.

Hvilke sektorer skal man vælge og fravælge?
Under alle omstændigheder er det nu tid til at vælge de sektorer, som yder bedst beskyttelse. Meget tyder på, at man skal til at trække sig væk fra transportaktierne. I hvert fald har det amerikanske transportindeks, Dow Transportation , på det seneste udviklet sig meget negativt.

Modsat har biotech og health care klaret sig overraskende godt. Fredag, hvor næsten hele markedet var blodrødt, endte de amerikanske biotekaktier i nul. På det seneste har også de amerikanske teknologiaktier vist svaghed, men der er endnu ingen klare konklusioner på teknologi.

Det forunderlige er også, at de lange obligationsrenter nu fortsætter med at falde. Antageligt skyldes det udsigten til, at højere korte renter tager luften ud af den økonomiske vækst, herunder inflationen og de stigende råvarepriser.

Ugens Danske Vindere og Tabere: Herhjemme så vi i ugens løb nogle få store vindere, nemlig cBrain, ChemoMetec, Vestas og provinsbankerne.

  • cBrain kom med endnu en stor ordre, og selskabet synes for tiden nærmest ustoppeligt.
  • ChemoMetec er ligeså ustyrlig, og selskabet er drevet af en stabil stribe af opjusteringer, som tilsyneladende bare fortsætter.
  • Vestas blev drevet af ny fremgang til clean energy akterne.
    Men den helt store historie var i virkeligheden den markante kursfremgang til ti provinsbanker. Her i Økonomisk Ugebrev har vi over de seneste måneder fremhævet, at den accelererende konsolideringsbølge i banksektoren for alvor vil drive provinsbankaktierne op. Både de svage kort, som bliver overtaget, og de stærke kort, som overtager de svage.

Synergierne ved en sammenlægning er så store, at der er gevinster begge veje. Det kommer vi til at se mere til.

Morten W. Langer

Seneste indlæg

17/07/2021
Langers Skarpe: Aktiemarkederne foran kritisk periode: Regnskabssæson kan blive gamechanger
Aktiekommentaren kan læses af abonnenter på Økonomisk Ugebrevs udgivelser, herunder ØU Trader. Prøv een måned for 1 kr.    Overordnet holder de toneangivende aktiemarkeder …
10/07/2021
Langers Skarpe: Frygten for højere renter smuldrer, hvad nu?
De finansielle markeder har de seneste uger gennemlevet en af de mest uforudsigelige, omskiftelige og forunderlige tider meget længe: For 2-3 uger siden var …
04/07/2021
Langers Skarpe: Investorerne er i ”vent og se”-mode
På det seneste har omsætningen på aktiemarkederne været historisk lav. Alle holder vejret og håber på fortsatte stigninger. I hvert fald er der ikke …
26/06/2021
Langers Skarpe: Elastikken strækkes på aktiemarkedet. Men kraksignalet er nu skrigende rødt
Efter rentemeldingen fra den amerikanske centralbank, der gav rystelser gennem de finansielle markeder, er der igen faldet mere ro på. I hvert fald på …
20/06/2021
Langers Skarpe: Hvor skal man søge ly for rentespøgelset?
Med den amerikanske centralbanks melding om, at den nu ser to forhøjelser af den korte rente i 2023, skulle man tro markedet ville tage …
13/06/2021
Langers Skarpe: Aktiemarkedet tæt på at slå revner
De seneste amerikanske forbrugerpriser viste en kæmpe stigning, og det indikerer stigende inflation forude. Men alligevel fortsætter de lange obligationsrenter med at falde. Det …