Langers Skarpe: Sorte skyer trækker op, men solen skinner stadig

lørdag 06. august 2022 kl. 12:24
af Aktieugebrevet Invest

Over de seneste måneder har vi set positivt på aktiemarkederne med hovedvægt på health care, tech og biotech. Det har været en rigtigt god periode, hvor det samlede minus på det danske aktiemarked blev mere end halveret fra minus tyve procent til minus knap ti procent. 

Indtil for blot en uge siden, var vi fortsat meget positive omkring udsigten på aktiemarkedet. Men nu ser vi de sorte skyer trække op igen. Og hvis det fortsætter sådan, så vil det helt sikkert bryde den spirende optrend.  

Vores hovedtese har været, at den forestående økonomiske opbremsning ville tage luften ud af inflationsforventningerne, og at det ville få særligt den amerikanske centralbank til at skrue ned for antallet af fremtidige renteforhøjelser. Samtidig har de børsnoterede selskabers overskud holdt pænt stand, og det har makroøkonomien også. 

Men det billede er nu under forandring: For det første var der for blot en uge side kun syv procent sandsynlighed for mere end fire renteforhøjelser i USA det næste år.  Den sandsynlighed er nu steget til 53 procent, hvor der endda er 17 procents sandsynlighed for seks renteforhøjelser. Og dette er altafgørende. 

Det er gift for makroøkonomien – og dermed aktiemarkedet – hvis centralbankerne træder hårdt på bremsen i et miljø, som allerede er præget af klare afmatningstendenser. 

For det andet kommer der stadigt tydeligere indikationer på, at vi står foran en økonomisk recession. Man kan ikke se det i tallene for beskæftigelsen, som stadig er brandvarme. Men der er en flodbølge af andre indikatorer, der på peger direkte ned i et sort hul. Vi skal blot fremhæve tillidsindikatorer for forbrugerne og erhvervslivet, hvor den seneste uges PMI’s målinger er meget negative. Hertil kommer, at udviklingen i lange renter, i råvarepriserne og energipriser også peger mod en brat opbremsning.  

Når aktierne på det seneste har holdt stand og endda er steget, har det især været på grund af solide Q2-regnskaber, hvor selskaberne fortsat fastholder lønsomhed og omsætning. Men analytikerne er nu begyndt at skrue ned for overskudsforventningerne for Q3 og Q4.  

Ovenstående analyse viser blot, at vi nu skal være mere agtpågivende og opmærksom på, at vi altså sikkert står foran en ny nedtur. På den korte bane vurderer vi dog fortsat, at der over den seneste måned er opbygget så meget positivt momentum, frygt for ikke ”at komme med” på næste optur og et kæmpe short squeeze. Og det kan holde dampen oppe.  

Men også vigende råvarepriser, transportpriser og energipriser samt færre propper i logistikkæderne, som alt andet lige er godt nyt for erhvervslivet, da det betyder lavere omkostninger.  

Overordnet ser vi en god mulighed for, at de positive drivkræfter på aktiemarkedet vil dominere kursudviklingen et stykke tid endnu. Men denne timing er ekstremt usikker.  

Det kan godt være, at den positive stemning holder 2-8 uger endnu. Men det kan også være, at det hele vender nedad om kort tid. 

Omkring denne meget usikre timing vil vi som sædvanligt lade markedet selv fortælle os historien: Et afgørende pejlemærke er, om den styrende amerikanske aktiefuture, S&P, falder under 4.000, svarende til et fald på mere end ca. tre procent. Tilsvarende holder vi øje med Nasdaq 100 indeks i 12.900. 

Vi vurderer, at der er plads til en mindre korrektion ned efter den seneste måneds massive kursstigninger. Da markederne står ved nogle meget svære modstande, er det helt naturligt, at de skal samle tilløb for at lave de afgørende brud. Men husk samtidig, at den store korrektion ned stadig lurer i baggrunden. Markedet selv har blot ikke fortalt os den historie endnu.    

Ugens danske videre og tabere: Det var en meget rodet uge på det danske aktiemarked. De tre vindere var Bavarian, der fortsat bliver løftet frem af udsigten til et salgsboom af vaccine mod abekobber. Andre vindere var mere konjunkturfølsomme papirer som MT Højgaard og Hartmann, der ellers har fået store kurstæsk, og som blev løftet af mildere økonomiske nøgletal, blandt andet stærke amerikanske beskæftigelsesdata. 

Også transportaktier som NTG, DSV, Norden, Torm og A.P. Møller-Mærsk blev løftet godt i denne uge efter de gode økonomiske nøgletal. Det samme var tilfældet for H+H, Rockwool og Flügger.   

I den modsatte ende af skalaen fik flere af de store healthcare navne tæsk, blandt andet Novo Nordisk, ALKabello, Chr. Hansen og Chemometec. Vi ser dog fortsat styrke i de defensive healthcare og biotech- papirer, som vi tror vil klare sig bedre end de konjunkturfølsomme papirer.  

Novo Nordisk blev set ned på et Q2-regnskab sammen med en opjustering. Vi forklarer i en analyse i lørdagens udgave af ØU Formue, hvordan der kan hænge sammen. Novo er dog fortsat et klart køb. Det samme ser vi for ALK og Chemometec, som altså blev udsat for noget gevinsthjemtagning i denne uge.   

Også Ambu fik kursklø efter at selskabet udmeldte en nedjustering af årsforventningen, samt en spareplan. Umiddelbart signalere den nye direktør handlekraft og at der nu skal ske en grundig oprydning, og signalværdien er grundlæggende positiv. Nu er en usikkerhed taget ud af ligningen, og vi forventer, at Ambu aktien vil kunne opbygge stille og roligt herfra.      

Seneste indlæg

06/08/2022
Langers Skarpe: Sorte skyer trækker op, men solen skinner stadig
Over de seneste måneder har vi set positivt på aktiemarkederne med hovedvægt på health care, tech og biotech. Det har været en rigtigt god …
30/07/2022
 Langers Skarpe: Endnu et bear marked rally. Eller stiger aktierne resten af året?
Vi har været positive på aktiemarkedet et godt stykke tid, og den vigtigste begrundelse har været aftagende inflationsforventninger, som også har nedtonet markedets forventninger …
23/07/2022
Langers Skarpe: God mulighed for, at vi står nu foran et langsigtet aktierally
Den positive stemning på aktiemarkederne er nu for alvor ved at bide sig fast. Over de seneste måneder har markederne vist markant øget styrke, …
17/07/2022
Langers Skarpe: ”Har aktierne nu endelig fundet bunden?” Forkert spørgsmål
De fleste investorer er mest optaget af ét spørgsmål. Nemlig: har aktiemarkederne funden bunden. Eller skal de endnu længere ned. Vi mener, at det …
02/07/2022
Langers Skarpe: Recessionen en realitet, men nogle aktier vil stige
Over de seneste uger har vi fået bekræftet det billede, vi et stykke tid har tegnet: Nemlig at det største opmærksomhedspunkt ikke længere er …
25/06/2022
Langers Skarpe: Derfor tror vi nu på et stærkt langsigtet aktierally
I de ugentlige analyser af aktiestrategi har vi et stykke tid fokuseret på, at alene markedsforventningerne om stigende centralbankrenter allerede har haft en negativ …